avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Calcul imp micro
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Calcul imp micro

Buna ziua,
La calculul impozitului pe micro. , contractul de munca pe perioada determinata este valabil ca si cel pe perioada nedetrminata?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:23, 11 Iulie 2017
Depinde:

Art 51 C Fiscal:

(4) În sensul prezentului articol, prin salariat se înțelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Condiția se consideră îndeplinită și în cazul microîntreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;

b) au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remunerația acestora este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(5) În cazul în care, în cursul anului fiscal, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microîntreprinderile care au un salariat, respectiv 2 salariați și care aplică cotele de impozitare prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), al căror raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru sunt angajați noi salariați.

(6) Pentru microîntreprinderile care nu au niciun salariat sau au unul sau 2 salariați, în situația în care numărul acestora se modifică, în scopul menținerii/modificării cotelor de impozitare prevăzute la alin. (1), noii salariați trebuie angajați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.



Norme:

(3) În aplicarea prevederilor art. 51 alin. (5) și (6) din Codul fiscal se au în vedere următoarele reguli:

a) în cazul în care, în cursul unui trimestru, numărul de salariați se modifică, cotele de impozitare se aplică în mod corespunzător, având în vedere numărul de salariați existent la sfârșitul ultimei luni a trimestrului respectiv;

b) pentru microîntreprinderile care au un salariat și care aplică cota de impozitare prevăzută la art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, al cărui raport de muncă încetează, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat; noul salariat trebuie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni;

c) pentru microîntreprinderile care nu au salariați, în situația în care se angajează un salariat, în scopul modificării cotelor de impozitare prevăzute la art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, salariatul trebuie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.


Ultima modificare: Marți, 11 Iulie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit micro turturea turturea Daca in 2 decembrie 2019 a plecat singurul salariat pe care l-am avut, in cat timp trebuie sa angajez un salariat pentru a plati in continuare un impozit de ... (vezi toată discuția)
Impozit 1% pe venit (micro) pe trimestrul iii? anelisagreeb anelisagreeb Buna ziua, Doresc sa pun si eu in vedere urmatorul lucru. Contabilul mi-a comunicat ca voi plati impozit 1% din venit (firma este micro) pentru toate ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere 2016 adi02ro adi02ro buna ziua ! am urmatoarea speta la societate: la 01.01.2016 aveam 3 salariati -1 salariat cu 8 ore/zi nedet., 2 salariati cu 4 ore/ zi cim determinat , in ... (vezi toată discuția)