Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema. Am o sora vitrega dupa mama mea, dupa moartea primului sot, mama mea s-a recasatorit cu tatal meu, de unde a rezultat un copi, eu. Sora mea nu a fost trecuta in numele tatalui. In anul 2008, parintii mei, au vandut prin judecatorie, sorei mele, jumatate de proprietate, respectiv o casa de locuit si jumatate din terenul aferent. In anul 2008, sora mea era cetatean roman. Intre timp, a devenit cetatean spaniol, pierzand cetatenia romana. Casa nu a fost trecuta la primarie in anul 2008, parerea mea din prostie, s-a tot amanat de pe o zi pe alta. Acum, parintii mei s-au hotarat sa mearga sa treaca la primarie pe sora mea, care nu mai este cetatean roman, vanzarea-cumpararea fiind facuta pe numele romanesc din 2008. Intrebarea care este, se poate trece la primarie pe numele sorei mele de la acea data? daca da, cam care ar fi pasii de urmat? ai mei au copie legalizata dupa certificatul de vanzare cumparare plus certificatul de nastere al sorei mele. Mentionez ca restul de proprietate este pe numele meu, prin vanzare cumparare in anul 2012. Multumesc, astept cu interes raspuns.
Contractul de vanzare cumparare incheiat intre parintii dvs. si sora vitrega trebuia inregistrat la finante in termen de 30 zile de la incheiere. Aceasta operatiune se poate realiza linistit si acum doar ca risca sa primeasca o amenda pentru nerespectarea acestui termen. In plus, va trebui sa plateasca impozitul aferent cotei, din urma cu 5 ani (chiar daca impozitul a fost achitat pana acum, insa pe numele parintilor). Parintii au dreptul sa faca cerere pentru restituirea impozitului achitat pana in prezent.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
S-a platit impozitul ptr casa de la data vanzarii pana in prezent?
Imobilul va fi inregistrat cu data cererii pe numele actual al surorii urmand a se plati o amenda pre neinregistrarea imobilului in termen de 30 zile de la data cumpararii. Pentru a se ocupa de formalitati parintilor le trebuie o procura din partea ei.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Insa aceasta inregistrare se poate face si fara prezenta sorei? si chiar daca ea nu mai este cetatean roman? inregistrarea se face pe numele pe care il avea in 2008 la momentul incheierii contractului nu? Multumesc!
Se poate solicita transferul proprietatii (pentru plata impozitului) doar de partile contractului de vanzare cumparare. Teoretic, este nevoie de procura speciala daca nu se poate prezenta partea in cauza. Practic, depinde de lucratorul de la directia locala de taxe si impozite si de cat de intelegator poate fi. Am mai intalnit situatii in care rudele au putut inregistra aceste contracte, insa era vorba despre localitati mai mici (unde nu sunt chiar asa rigurosi).