avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... furtul calificat (art.229 NCP)
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

furtul calificat (art.229 NCP)

Bună ma numesc florin acum vreo 2 ani o persoana mia furat un leptop și am primit de la judecătorie un plic ca dispune trimiterea în judecata în stare de libertate a inculpatului...... pentru săvârșirea infracțiuni de furt calificat prev de art 228 alin 1, 229 alin 1 lit de Cp se transmite judecătoriei competenta sa judece cauza în fond potrivit art 35 și art 41 alin. 1 lit. A
CPP urmând a fi citate următoarele persoane conform art 328 alin.2 CPP
Se stabilesc cheltuieli judiciare în cuantum de 300 de lei Care în art 274 alin 2 Cpp VOR FI SUPORTATE DE INCULPAȚI ÎN CAZ DE CONDAMNARE
Si intrebarea dvs. este....?
Adică ce vrea sa spună prin asta ca am câștigat procesul nu știu cam nimic sau
S-a terminat UP si dosarul a fost trimis la instanta.
Dosarul este la judecatorul de camera preliminara pentru controlul legalităţii sesizării instanţei şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Prin adresa primita vi s-a adus la cunostinta ca aveti dreptul sa formulati în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Precizati ca va constituiti parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.

Sumele de bani pot fi majorate, oricand in etapa urmaririi penale, in fata instantei de judecata, pana la inceperea cercetarii judecatoresti, marcata de citirea actului de sesizare si de inculpare.












Acţiunea civilă
Art. 20
Constituirea ca parte civilă
(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.
(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.



(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.





(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.




(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:
a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;
b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;
c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.




(6) În cazul în care un număr mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civilă, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care părţile civile nu şi-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfăşurare a procesului penal, procurorul sau instanţa de judecată poate desemna, prin ordonanţă, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanţa va fi comunicată părţilor civile, care trebuie să încunoştinţeze procurorul sau instanţa în cazul în care refuză să fie reprezentaţi prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoştinţă sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate.
(7) Dacă dreptul la repararea prejudiciului a fost transmis pe cale convenţională unei alte persoane, aceasta nu poate exercita acţiunea civilă în cadrul procesului penal. Dacă transmiterea acestui drept are loc după constituirea ca parte civilă, acţiunea civilă poate fi disjunsă.
(8) Acţiunea civilă care are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului şi părţii responsabile civilmente, exercitată la instanţa penală sau la instanţa civilă, este scutită de taxă de timbru.
Ultima modificare: Marți, 18 Iulie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Constituire parte civilă cosmin801 cosmin801 Buna ziua,am fost victima unui accident rutier prisus din vina altui sofer ,cum trebuie sa formulez aceasta cerere ?multumeac frumoa (vezi toată discuția)