avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Mi se va impune TVA dacă vând o a doua casă în ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Mi se va impune TVA dacă vând o a doua casă în același an?

Bună ziua,

Sunt în situația în care am vândut la începutul acestui an locuința (casa) de domiciliu în care am stat aproape 3 ani. Am început să construiesc o alta pe care am decis s-o vând tot în cursul acestui an. Menționez că ambele tranzacții depășesc suma de 100.000 EUR. Cu permisiunea dvs. aș avea câteva nelămuriri:

1. Mi se va impune TVA acum sau retroactiv (peste x ani..) pentru cea de-a doua tranzacție? Dacă da, când aș putea-o vinde fără a se impune TVA?

2. Ce cotă de TVA se impune pentru astfel de tranzacții?

3. Ce lege specifică regimul fiscal în care se încadrează tranzacțiile de acest fel făcute de persoane fizice?

4. Ce expert îmi poate oferi o clarificare juridică la obiect?


Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 Iulie 2017
kutezz, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:38, 13 Iulie 2017
1]. Pt ca construiti pentru a vinde, deveniti persoana impozabila din momentul inceperii constructiei, si aveti obligatia sa va inreg in scop de TVA daca depasiti plafonul de 220.000 lei. (Exemplul nr. 4 din norme: O persoană fizică a început în cursul anului 2015 construcția unui bun imobil cu intenția de a vinde această construcție, devenind astfel persoană impozabilă. )

Prima tranzactie nu intra in discutie intrucat e vanzarea unui imobil proprietate personala (Exemplul nr. 5 din norme: În luna martie 2015 o persoană fizică vinde o casă pe care a utilizat-o în scop de locuință, operațiunea fiind neimpozabilă.)

2]. 19% sau 5% daca vindeti cf pct c) de mai jos:

c) livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. în sensul prezentului titlu, prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:

1. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;

2. livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare și dacă terenul pe care este construită locuința nu depășește suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol a locuinței, în cazul caselor de locuit individuale. în cazul imobilelor care au mai mult de două locuințe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu poate depăși suprafața de 250 m2 , inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5%, respectiv:

(i) În cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;

(ii) În cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%;


3]. Codul fiscal: TVA

4]. Expert contabil, pt ca trebuie analizata mai in detaliu tranzactia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)
Achizitie imobil nou cu cota tva 5% crisstina1984 crisstina1984 Buna ziua! As dori sa stiu daca eu si sotul meu putem beneficia de cota redusa de TVA de 5% in conditiile in care, in trecut, sotul meu a mai achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Oug 200/2008,tva 5% ili47 ili47 \"prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2008, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor, inclusiv a terenului ... (vezi toată discuția)