avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC

buna ziua, as avea o intrebare referitoare la CCC: in ultimii doi ani am lucrat in strainatate cu contract de munca, acuma sunt insarcinata si as vrea sa ma reintorc in tara, in conditiile in care m as angaja undeva pt minim 2 luni as avea dreptul la indemnizatie pt cresterea copilului? daca da, de ce acte as avea nevoie de la angajatorul de aici.
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: paula03 , utilizator 15:00, 17 Iulie 2017
1. In situatia mentionata de dvs., veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Ordinul 1474/2011
situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

2. Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.6
....
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum și nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
.....

g) copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autoritățile competente străine sau române, tradusă și legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activități profesionale și care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și veniturile aferente acestor activități, inclusiv cele provenite din perioadele de șomaj și concedii medicale. Aceste prevederi se aplică și persoanelor care au realizat activități salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați și cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunității, pentru situațiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.

va multumesc pt promptitudine, am auzit ca au fost cazuri in care dosarul pregatit pt indemnizatia de crestere a copilului a fost refuzat, se poate face ceva in conditiile in care s ar intampla asa ceva? o saptamana frumoasa va doresc si va multumesc inca o data pt raspuns.
Se poate contesta in instanta decizia de respingere.
multumesc frumos inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului - perioada ContSters193523 ContSters193523 buna ziua as avea o intrebare in cazul in care o persoana naste in luna iunie iar cele 12 luni lucrate consecutiv nu se implinesc numai in luna august exist ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daca am lucrat o perioada in ue ada51 ada51 Momentan lucrez cu forme legale in Malta, contractul expira pe 31.09.2013 , dupa care voi incepe serviciul la un nou loc de munca in Romania. Voi naste pe la ... (vezi toată discuția)