avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ref contract de munca pe durata studiilor superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ref contract de munca pe durata studiilor superioare

Am urmat, la zi, cursurile unei facultati pe durata carora am si lucrat cu contract de munca (numai dupa amiaza, cu norma intreaga) timp de 8 luni, dupa care am beneficiat de somaj si ajutor.
Rugamintea mea este sa explicitati, in masura in care se poate, daca perioada lucrata pe durata studiilor se scade din cei 4 ani de studii sau daca acesti ani nu vor fi considerati ca fiind vechime tocmai datorita faptului ca vreme de 8 luni am fost angajata legal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 17 Iulie 2017
Anii de facultate nu constituie vechime in munca , ci stagiu de cotizare pentru pensie.

Legea nr.263/2010 prevede:
Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
......
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Asadar, perioada de facultate cat timp ati fost si salariata nu se ia in considerare la pensie.
Ultima modificare: Luni, 17 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii superioare - vechime in munca mirelavl mirelavl Cum se calculeaza includerea duratei studiilor superioare la zi in vechimea totala in munca? Se scade durata vacantelor? De exemplu, la o durata a studiilor de ... (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)
Facultatea la pensie Romeo Valentin Romeo Valentin Daca am urmat cursuriele facultatii de ani zi mi se iau in considarere ca vechime la pensie ? Dar daca da si am doua facultati la zi una de cea de sus si ... (vezi toată discuția)