avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit_succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit_succesiune

Buna ziua!as avea o intrebare!parintii mei au decedat ambii acum 1 an jumatate,ramanand la primaria de care apartinem o datorie de 30 de milioane de lei(vechi) pentru neplata impozitului.intrebarea mea este,am auzit cum ca daca faci succesiunea in 2 ani de zile nu mai trebuie platit impozitul din urma,sau cel mult 1 la suta din el.este adevarat?noi cand am fost sa ne interesam de succesiune ne.a spus acea doamna avocat cum ca daca nu platim impozitul nu este posibil sa facem succesiunea!astazi a fost socrul meu,tatal lui decedand tot acum aproape 2 ani,si i s.a spus la primaria resprctiva ca nu mai trebuie sa plateasca deloc impozitul,daca face succesiunea acum!la noi la primarie ni s.a spus ca trebuie platit..care este adevarul,va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:04, 19 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-voastra mentionati 2 lucruri diferite. O data este impozitul local pt imobil (cel de 3.000 lei) si in plus exista impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

Cod fiscal:

ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Dvs confundati impozitele.
O data este vorba despre impozitul pe terenuri si cladiri, pe care il plateste orice proprietar de bunuri la Primaria localitatii unde se afla acestea.
Apoi, este vorba despre imozitul pe masa succesorala, care este altceva.
Se percepe cu ocazia dezbaterii mostenirii, daca au trecut mai mult de 2 ani de la data decesului si este de 1% din valoarea bunurilor din masa succesorala.

Succesiunea se poate dezbate chiar daca parintii dvs au avut impozite neachitate.
Sumele restante vor figura in certificatul de atestare fiscala si vor fi mentionate in certificatul de mostenitor ca pasiv succesoral, urmand a fi preluate si suportate de mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)
Cetatean german mosteneste in romania Danina64 Danina64 Buna ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu, cetateanca germana, locuind in Germania primesc o garsoniera de lamatusa mea care a decedat ca mostenire. Eu ... (vezi toată discuția)
Ce costuri suplimentare implica deschiderea succesiunii la mai mult de 6 luni de la deces? adelina prada adelina prada Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni. mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ... (vezi toată discuția)