avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Animale la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Animale la locul de munca

Buna ziua.Lucrez intr-o institutie publica.Colegul de munca locuieste in aceeasi cladire si isi aduce animalul de companie in biroul sau. Eu trebuie sa merg des in biroul sau prin natura sarcinilor de serviciu. Problema e ca eu sunt alergica la caine, animalul sau de companie si am astm alergic cu acest alergen.Imi pot pierde locul de.munca? Ce drepturi am? Ma pot da afara si daca da, ii pot da in judecata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:48, 12 Noiembrie 2022
Angajatorul are obligatia sa dispuna masuri de respectat la locul de munca
Dupa cum nu este permis fumatul in institutii,la fel nu este permis nici detinutul de animale de companie
Mergeti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale pentru ca acesta sa mentioneze in fisa dvs. de aptitudine ca si conditionare evitarea riscurilor alergice, generatoare de disconfort respirator datorita astmului cu care sunteti inregistrata in dosarul medical. Medicul poate preciza riscul existent - cainele adus la locul de munca de catre un coleg de serviciu.
Puteti sesiza angajatorul, in scris, cu nr. de inregistrare/ data asupra situatiei existente, mentionand conditionarea din fisa de aptitudine si invocand prevederile Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 7 (1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra.Imi este de foarte mare ajutor.
As vrea aa va mai intreb daca aceasta legislatie se aplica si in cazul conventiilor civile incheiate cu angajatii pe plan local, caci nu exista o institutie contractata pt medicina muncii...Ma gandesc ca totusi siguranta la locul de munca nu face diferenta intre formele cu care esti angajat fie ea conventie civila pe perioada determinata, contract pe perioada nedeterminata etc...
Legislatia ssm se aplica tuturor lucratorilor indiferent de forma contractului de munca, la stat sau la privat.
Puteti aduce recomandare si de la medicul care a stabilit afectiunea dvs., respectiv astm, in conditiile in care urmati si un tratament medical/ balnear.

Alte discuții în legătură

Sunt analizele de conducator auto obligatorii pentru masina de ... Hr specialist2022 Hr specialist2022 Sunt Analizele de conducator auto obligatorii pentru masina de servici folosita pentru deplasarea intre munca si domiciliu? Buna, Situatie intalnita : ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca nicoleta.23 nicoleta.23 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu legislatia care prevede schimbarea locului de munca in cazul aparitiei unei boli care nu este profesionala. Concret un ... (vezi toată discuția)
Aviz medicina muncii:apt conditionat tonica tonica Am primit ca atributie de serviciu sa aranjez arhiva unitatii (inventariere, legare si scoatere din arhiva documente care au termen de pastrare expirat) in ... (vezi toată discuția)