avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sunt Analizele de conducator auto obligatorii pentru ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sunt Analizele de conducator auto obligatorii pentru masina de ...

Sunt Analizele de conducator auto obligatorii pentru masina de servici folosita pentru deplasarea intre munca si domiciliu?
Buna,
Situatie intalnita : Compania ofera unui angajat, in baza unei politici de acordare a Masinii de servici, aceasta facilitate.
In documentul semnat se specifica ca si conditie urmatoarele: "Angajații pot conduce o mașină de serviciu numai dacă au permis de conducere valabil și un cazier auto curat de cel puțin 3 (trei) ani și dacă trec testele medicale efectuate de colaboratorii Companiei. " - eu inteleg Analizele periodice.
Angajatul refusa sa efectueze analizele periodice specifice conducerii masinii de servici, justificand ca utilizeaza masina doar pentru deplasarea de la servici la locuinta si invers.
Consultantul companie pe SSM/PSI sustine ca este obligatorie efectuarea analizelor in baza "Hg 355/2007 Privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor" , la fel si Medicina Muncii, dar angajatul sustine ca a vorbit cu un avocat si ca nu sunt obligatorii aceste analize.
Intrebarile mele sunt:
1. Este sau nu obligatorie efectuarea analizelor pentru conducator auto in cazul acesta?
2. Poate fi o solutie daca angalatul da o declaratie pe propria rasundere ca isi asuma orice problema reese in urma neefectuarii analizelor?
3. Care ar fi cea mai buna solutie de rezolvare?

Tin sa metionez ca nu am expertiza in SSM/PSI.
Multumesc Anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
și dacă trec testele medicale efectuate de colaboratorii Companiei

Nu știu la ce teste se refera, dar daca nu indeplineste cumulativ toate conditiile, nu poate primi masina de serviciu.
Nu conteaza nici traseul si nici km parcursi.
Pe de alta parte, nu inteleg conditia. Omul, daca are permis, e apt si medical si psihologic. Poate vreti sa faceti testele mai des
Din pacate nu exista o enumerare a testelor in politica de acordare.
In schimb Medicul de Medicina Muncii si responsabilul SSM au mentionat urmatoarele analize pentru examenul medical periodic:
- examen clinic general-anual
-examen psihologic-anual
-testarea acuitatii vizuale, vedere cromatica-anual
-audiograma- anual
-ECG-anual
-glicemie-anual

Multumesc
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma examinarii medicale conform HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, anexa 1 fisa nr. 140, medicul specialist de medicina muncii emite o fisa de aptitudine pentru lucrator. Aptitudinea stabilita prin fisa (apt, apt conditionat, inapt) are in vedere examinarea medicala profilactica efectuata si nu in ultimul rand, capitolul din fisa nr. 140
Contraindicaţii:
- tulburări psihice de orice natură
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie
- hemeralopie
- surditate bilaterală
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic
- tulburări neurologice severe
- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă).
Lucratorul care foloseste masina de serviciu poate sa o conduca numai daca este mentionat "apt". Daca in fisa se mentioneaza "apt conditionat", angajatorul trebuie sa respecte conditionarile (nominalizate de catre medic in fisa de aptitudine).
O declaratie pe propria raspundere data de lucrator nu este concludenta, in lipsa fisei de aptitudine susmentionata.
Testele medicale facute prin fisa nr. 140 au in vedere riscurile profesionale existente la locul de munca si pe traseul de condus masina incredintata de firma.
Pentru obtinerea carnetului de sofer se au in vedere analize medicale in functie doar de riscurile existente in circulatia pe drumurile publice, nu si riscurile profesionale existente la locul de munca.
Singura solutie corecta pentru rezolvarea situatiei este obtinerea fisei de aptitudine de catre lucrator de la medicul specialist de medicina muncii, in urma examinarii medicale a acestuia.
Solutie de compromis - firma nu-i mai acorda lucratorului respectiv, masina de serviciu spre folosinta. Firma daca doreste si isi permite, poate sa-i acorde lucratorului respectiv masina cu sofer.
Pai daca asa sta situatia, si asa este cum spune dl Popa, poate ca e mai simplu sa va acorde o cantitate de combustibil lunar, si sa folositi masina proprie.
Legislatia rutiera prevede destul de clar conditia pt. a conduce un autovehicul, autoturism in acest caz: detinerea unui permis de conducere valabil pt. cat. B. Atat. Iar analizele medicale necesare sunt reglementate de M.S. prin ordinul nr. 1.049 din 5 iulie 2019. Pt. cat. B sunt trecute in fisa medicala (vezi anexa).
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce ... USPAl USPAl Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce masina institutiei si necesita un aviz psihologic, este corect ca avizul psihologic sa fie ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca de la o analiza neefectuata? vivi23ro vivi23ro in ianuarie sotul a fost anuntat impreuna cu ceilalti colegi ca trebuie sa treaca de la vechea firma la una noua sub acelasi patron , probabil atificiu ... (vezi toată discuția)
Analize medicale personal tesa raresbogdan raresbogdan Ce analize medicale trebuie sa faca un angajat tesa (functionar administrativ) dar care conduce si masina institutiei cat b .Care este si baza legala ? ... (vezi toată discuția)