avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... desfacere contract de munca de la o analiza ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

desfacere contract de munca de la o analiza neefectuata?

in ianuarie sotul a fost anuntat impreuna cu ceilalti colegi ca trebuie sa treaca de la vechea firma la una noua sub acelasi patron , probabil atificiu fiscal... nu s au facut din nou analize .. concediu neefectuat nu s a platit sau luat, acum sotul a fost avertizat ca nu si a facut analiza la urechi ( din baniii cui) la anagajare la prima firma s a facut un control orl la care i s a depistat ca nu aude bine sunetele inalte,si asta l ar putea impiedica sa conduca desi el e angajat pe post de inginer nu sofer, i s a zis sa mearga la un alt control fara a i se da alte detalii.
Intrebarea mea este daca nu ar trebui sa i se dea de la medicina muncii cererea mai concreta la ce anume sa faca analize, ce se cauta, si din baniii cui sau cine ar trebui sa faca aceasta , nu medicina muncii ar trebui sa faca controlul? din moment ce ei au depistat problema nu sint destul de calificati sa dea verdictul daca e sau nu apt de condus?
Se poate intrerupe contractul de munca de la asa ceva? Avind in vedere ca nici avansul nu l au primit atit cit trebuia( lipsa de bani) au dreptul sa ceara sa plateasca din buzunarul propriu?
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
vivi23ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 11:50, 18 August 2012
Trecerea la o alta firma, se faca cu inchiderea unui CIM si intocmirea altuia nou, cu TOT ce inseamna asta. Practic o noua angajare, la o firma.
Angajatorul trebuie sa faca o noua organizare SSM:
1. Completarea de FIªA de identificare a factorilor de risc profesional, catre med. de med. muncii. Acesta stabileste ce analize si consult medical sunt necesare ptr. fiecare lucrator si elibereaza FISA de aptitudini cu APT sau INAPT.
Angajatorul este obligat sa plateasca toate investigatiile necesare, in baza HG355/2007 cu mod. si cmpl. ulterioare
Prin Hotararea Guvernului nr. 1169/2011, publicata in M.Of. nr. 873 din 12 decembrie 2011, au fost introduse modificari si completari la cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007.
DEFINITIE
Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.
Angajatorul are urmatoarele obligatii in ceea ce priveste supravegherea sanatatii lucratorilor:
- Sa se afle in posesia unei evaluari a riscurilor asupra sanatatii lucratorilor.
- Sa actualizeze evaluarea riscurilor de fiecare data cand se produc schimbari care o pot modifica semnificativ.
- Sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
- Sa tina seama de rezultatele supravegherii sanatatii lucratorilor atunci cand sunt luate masuri preventive tehnico-organizatorice la locul de munca.
- Sa informeze lucratorii in legatura cu rezultatele supravegherii sanatatii lor.
- Sa asigure participarea serviciilor de medicina a muncii la realizarea si implementarea programelor de informare, educare si formare profesionala cu privire la sanatatea si securitatea in munca pentru lucratorii la care s-a efectuat supravegherea sanatatii prin examene medicale profilactice.
- Sa pastreze lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si fise de aptitudine.

Puteti face o sesizare la ITM, sau/si sa-l actionati in instanta, aveti baza legala.
In urma controlului la firma sigur se va da amenzi.
Dar tot atat de sigur, sotul sa-si caute alt loc de munca !
multumesc, mai am o intrebare, pe fisa de aptitudini scria apt, mai are un control de facut la ureche si se pare ca i se va interzice condusul si recomanda un aparat auditiv, poate fi dar afara ca nu isi achizitioneaza imediat aparatul? avind in vedere ca costa...
Din moment ce nu ar mai avea voie sa conduca conteaza sau nu daca isi achizitoneaza aparatul?
Nu se intelege prea bine, sotul e angajat ca inginer sau conducator auto, sau conduce masina institutiei suplimentar atributiilor de inginer?
In aceste conditii tr sa indeplineasca prevederile HG nr. 355/2007 actualizată
privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor


La angajarea în muncă, precum şi cu ocazia examenului medical periodic al lucrătorilor care concură la siguranţa circulaţiei din sectorul transporturi feroviare, navale şi aeriene, al conducătorilor auto, precum şi al altor categorii de lucrători care desfăşoară activităţi specifice, se vor efectua şi examinările stabilite prin reglementări speciale, în scopul constatării dacă starea sănătăţii le permite să îndeplinească munca ce li se încredinţează;


Fişa 140. Personal care în cadrul activităţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei
Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică
- probe vestibulare, probe de echilibru
- audiogramă
- ECG
- glicemie
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică - anual
- probe vestibulare, probe de echilibru - anual - audiogramă - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- tulburări psihice de orice natură
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie
- hemeralopie
- surditate bilaterală
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic
- tulburări neurologice severe
- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă)

la fosta firma , cind a semnat fisa postului scris inginer electronica si transporturi desi el nu a terminat asa ceva.. acum la noua firma nu a mai semnat nici o fisa a postului, deocamdata dignosticul pe hipoacuzie, obiectul muncii il constituie repararea si intretinerea de nacele, platforme de ridicat, dar inerent ca mai este pus sa descarce din camioane aparatele , condus nu este, dar manipulare este cel putin
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
vivi23ro, utilizator
octavia59 a scris:

Acesta stabileste ce analize si consult medical sunt necesare ptr. fiecare lucrator si elibereaza FISA de aptitudini cu APT sau INAPT.


"Fisa de aptitudine" e corect deoarece e vorba despre aptitudinea in munca, prevazuta in HG 355/2007.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize medicale personal tesa raresbogdan raresbogdan Ce analize medicale trebuie sa faca un angajat tesa (functionar administrativ) dar care conduce si masina institutiei cat b .Care este si baza legala ? ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce ... USPAl USPAl Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce masina institutiei si necesita un aviz psihologic, este corect ca avizul psihologic sa fie ... (vezi toată discuția)
Conducerea mijloacelor auto a firmei . romeo693 romeo693 Buna ziua , ma intereseaza conditiile in care un angajat al unei firme poate conduce mijloacele auto a firmei pentru a realiza sarcinile de serviciu in ... (vezi toată discuția)