avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce ...

Buna ziua, pentru salariatul care in cadrul activitatii conduce masina institutiei si necesita un aviz psihologic, este corect ca avizul psihologic sa fie emis ulterior datei de angajare, atata timp cat fisa de aptitudine este emisa anterior angajarii? De exemplu, pentru angajarea in functia de "agent de vanzari". Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:51, 12 Aprilie 2021
Avizul psihologic este necesar din momentul in care conduce masina repartizata de catre firma.
In fisa cu factorii de risc profesionali intocmita de angajator cu care lucratorul este trimis pentru angajare la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in mod normal trebuie bifate si riscurile ce decurg din conducerea masinii. Astfel, medicul specialist de medicina muncii va trimite lucratorul la un control psihologic, anterior emiterii fisei de aptitudine.
Pentru personal care în cadrul activităţii profesionale conduce şi maşina instituţiei examenul medical nu comporta doar examenul psihologic, el fiind mai complex (ex. testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică, audiogramă). asa ca daca angajatul a desfasurat o alta activitate in unitate trebuie reluat tot examenul medical de la angajare si facut confor prevederilor din Fisa nr. 140 a HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor asa cum se prevede in ART. 15 lit b) sau lit. c) din HG 355/2007, dupa caz.

ART. 15
Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
(....)
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.

Fişa 140. Personal care în cadrul activităţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei
Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică
- probe vestibulare, probe de echilibru
- audiogramă
- ECG
- glicemie
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizuală şi auditivă, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic
- testarea acuităţii vizuale, câmp vizual, vedere cromatică - anual
- probe vestibulare, probe de echilibru - anual - audiogramă - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- tulburări psihice de orice natură
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,3 la ambii ochi, fără corecţie
- hemeralopie
- surditate bilaterală
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic
- tulburări neurologice severe
- afecţiuni cardiovasculare (aritmie severă, HTA formă malignă, angină de repaus, insuficienţă cardiacă, bloc complet de ramură stângă)
In situatia in care medicul specialist a emis fisa de aptitudine, cu o data anterioara angajarii, cu specificatia "apt" , dar avizul psihologic este eliberat cu o data ulterioara angajarii de examinare si eliberare, care ar fi solutia? Angajatorul are obligativitatea de a solicita avizul psihologic la angajare sau este obligatia serviciului de medicina muncii? Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca medicul specialist de medicina muncii nu a fost instiintat prin fisa de riscuri profesionale intocmita de catre angajator, nu avea de unde sa stie ca lucratorul va conduce si masina institutiei. In acest caz nu a vericat aptitudinea in munca a lucratorului dupa fisa nr. 140
Va trebui sa retrimiteti (tot pe cheltuiala dvs.) lucratorul la medicul specialist de medicina muncii pentru o reexaminare medicala si emitere a unei alte fise de aptitudine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducerea mijloacelor auto a firmei . romeo693 romeo693 Buna ziua , ma intereseaza conditiile in care un angajat al unei firme poate conduce mijloacele auto a firmei pentru a realiza sarcinile de serviciu in ... (vezi toată discuția)
Completare fise post cu diverse atributii vanatorul vanatorul Buna ziua, Daca o persoana angajata pe un anumit post cu fisa completata pentru postul respectiv, primeste in plus si atributia de a conduce periodic masina ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pot lucra pe excavator dacă am handicap accentuat ... Anitey Anitey Bună ziua, pot lucra pe excavator dacă am handicap accentuat mai exact o stenoza la inima asa m.am născut plus ca mai iau și pastile de la pshiatru ... (vezi toată discuția)