avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere asupra unui proces verbal, sfaturi.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere asupra unui proces verbal, sfaturi.

Doresc a stii daca am completat o plangere asupra unui proces verbal corect, si daca am vreo sansa de castig in instanta. Va multumesc anticipat!

IN FAPT
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
In data de 12 iulie 2017, la ora 13:22, ma aflam in autoturismul Seat Ibiza cu numar de inmatriculare DB 86 MRS, stationat regulamentar pe Bulevardul Unirii, cu aproximativ 50 de metrii inainte de trecerea de pietoni de la Restaurantul Vatra. Fiind stationat, am observat un agent al Politiei Rutiere, pe partea Restaurantului Vatra, fiind atent la trecerea de pietoni, avand o statie in mana. Am motive sa cred ca acesta urma sa fie agentul constatator in cazul procesului meu verbal. La aproximativ 13:24 am inceput manevra de a ma incadra pe prima banda de mers, acordand prioritate masinilor din trafic. Deoarecere am observat monitorizarea politiei, aveam atentia sporita, si viteza redusa, 20-30 km/h. Astfel, la trecerea de pe Bulevardul Unirii, in dreptul Restaurantului Vatra, am observat ca nu erau pietoni angajati in trecerea bulevardului, astfel continuandu-mi drumul, conducand regulamentar. In dreptul supermarketului Kaufland am fost oprit pe dreapta de un alt agent al Politiei Rutiere. Am fost informat prin statie de contraventia comisa, dar nu mi-a fost mentionat locul in care ar fi fost savarsita fapta, decat timpul, 13:25. Mi-au fost cerute actele, iar agentul a plecat sa intocmeasca procesul verbal. Dupa 10 minute, un alt agent se intoarce, Agentul Vladescu Andreea, ce ma intreaba daca am alte mentiuni asupra procesului verbal. Eu am informat agentul ca ma simt neindreptatit, nerecunoscand fapta comisa, si am rugat sa mi se demonstreze prin filmarea video ce a fost inregistrata. Agentul a refuzat acest lucru, spunand ca filmarea video se poate vedea doar in instanta. Am fost intrebat din nou daca am alte mentiuni. Am intrebat-o ce pot face daca eu nu sunt de acord cu acest proces verbal, si in consecinta cu acuzatiile care imi sunt adresate in acesta, iar aceasta mi-a spus ca nu este treaba lor, ca eu pot sa-mi exprim opinia doar in instanta. Acest lucru nu este adevarat, deoarece in cazul in care contravenientul nu este de acord cu procesul verbal, are dreptul sa nu il semneze. Eu nu am fost informat de acest drept. Sunt de parere ca aceasta neinformare a fost datorata de dorinta agentului politiei rutiere sa ma manipuleze in a semna procesul verbal. In continuare, mi s-a spus sa semnez procesul verbal, agentul omitand sa imi explice pentru ce semnez, si continuand sa spuna ca imi voi exprima nemultumirile in instanta. Mentionez ca nu mi-a fost predat procesul verbal, decat pentru a semna, altfel neputand fi sigur de intocmirea corecta a acestuia, sau de informatiile consecvate in document. In urma inmanarii dovezii de conducere temporara si a procesului verbal, am inceput sa le conspectez, si am observat o discrepanta intre procesul verbal si faptele intamplate. In procesul verbal este mentionat ca loc al contraventiei “Blvd Unirii PROFI”, dar echipajul constatator nu se afla la trecerea de la Profi, ci la cea de la Restaurant Vatra, distanta dintre ele fiind de considerabila, 160 de metrii.
Conform O.G. 2/2001, articolul 16, alineatul 1, prevede cerinta ca agentul constatator sa realizeze o descriere clara a contraventiei, specificand descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locul unde a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei. Deoarece locul contraventiei nu mi-a fost comunicat cand am fost oprit pe dreapta, iar in procesul verbal acesta este incorect, in relatie cu faptele intamplate, procesul verbal nu este conform Ordonantei Guvernamentale 2/2001.
Ca urmare, pentru ca procesul verbal nu respecta cerintele exprese ale legii, si deoarece am fost neindreptatit in drepturile mele in a fi informat despre actiunile pe care le puteam lua in situatia semnarii unui proces verbal, solicit instantei anularea procesului-verbal sus-mentionat si, pe cale de consecinta, anularea masurii de sanctionare a subsemnatului cu 4 puncte de amenda, in valoare de 580 de ron, si cu suspendarea permisului de conducere timp de 30 de zile.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:01, 24 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa solicitati proba cu fotografii sau inregistrari video ale politiei.
Invocati cauza Anghel contra roaniei de la CEDO care statueaza ca simplul PV nu constituie dovada si contraventiile trebuie sa fie dovedite ca o infractiune (cu probe nu cu vorbe) avand in vedere ca si aceasta este o forma de pedepsire!
Ati recomanda sa rescriu tot procesul verbal dupa modelul propus de dumneavoastra, sau doar sa mai adaug un paragraf la final care mentioneaza si procesul Anghel contra Romania si faptul ca situatia mea este asemenea?
Adaugati la sfarsit
Daca tot ati citit OG2, de ce nu incercati transformarea amenzii in avertisment, care se poate face chiar daca pentru fapta respectiva nu este prevazuta sanctiunea avertismentului? Cred ca ati scapa mai usor, mai repede asa.
Motivele invocate duc doar la o nulitate relativa a PV.
Aveti sanse doar daca aveti un martor care sa va sustina nevinovatia si asta doar daca nu apare pe filmul politiei contaventia săvârșită..

Alte discuții în legătură

Am ocolit/depășit o mașină-școală pe trecerea de pietoni și pe linia dublă continuă. cum ar trebui să motivez plângerea contravențională? CossminHc CossminHc Buna ziua, astazi am ocolit o masina de scoala in dreptul trecerii de pietoni si am calcat linia continua, moment in care am fost oprit de un echipaj al ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv pentru neacordare prioritate pietoni dromy dromy Astazi mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru neacordare de prioritate pietonilor, din punctul meu de vedere incorect. Ma deplasa pe DN1 m in Saftica ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)