Bună seara!
Vă mulţumesc frumos, însă am unele veşti nu tocmai bune.
În primul rând să vă răspund la ultimul mesaj. Dacă cererea dvs. se încadrează la categoria "cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv”, atunci nu are legătură cu ipoteza pe care aţi citat-o mai sus. Hotărârile care se atacă numai cu apel sunt prevăzute în anumite materii, cum ar fi dreptul muncii şi dreptul asigurărilor sociale (litigiile de muncă şi litigiile privind contestarea deciziilor de pensie). În acest tip de litigii, legea prevede expres faptul că hotărârile pronunţate de către instanţele de fond se atacă
numai cu apel.
În această săptămână s-a discutat în spaţiul virtual pe tema Deciziei nr. 369/2017. Discuţiile au vizat, printre altele, hotărârile care sunt în sfera de aplicare a acestei decizii.
Curtea Constituţională, la paragraful 32 din decizie, afirmă că sunt supuse recursului toate hotărârile pronunțate
după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Dacă instanţa va ţine cont de această afirmaţie, vă va respinge recursul ca inadmisibil.
[ link extern ]
În articolul de mai jos, unul de excepţie de altfel, se afirmă faptul că instanţele judecătoreşti sunt suverane în a stabili ce hotărâri sunt supuse recursului, deci că "directiva" dată de Curtea Constituţională la paragraful 32 din Decizia nr. 369/2017 nu este obligatorie pentru acestea. Citiţi capitolul V din articol.
[ link extern ]
În fine, într-un articol apărut astăzi, autorul argumentează de ce Decizia nr. 369/2017 se aplică şi hotărârilor pronunţate înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
[ link extern ]
Recunosc faptul că împărtăşesc mai degrabă opiniile domnului Mircea Ursuţa, dar asta nu prea contează. Instanţa la care va ajunge recursul dvs. este singura a cărei opinie contează, aşa că eu vă urez multă baftă. Vă rog frumos ca, atunci când veţi avea o decizie a instanţei în privinţa admisibilităţii recursului, să reveniţi în acest topic şi să mi-o spuneţi şi mie.
Mulţumesc frumos!