avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs la ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs la ICCJ

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca un avocat pentru a pleda intr-un recurs in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie? Unde pot sa gasesc date despre modul de desfasurare a unui recurs la ICCJ, la o hotarare data de tribunal in apel? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sburlea corina , utilizator 20:25, 3 Octombrie 2017
Buna seara,
Avocatul trebuie sa aiba vechime de minim 5 ani de la definitivare conform prevederilor art. 23 alin 3 din legea 51/1995.
In dosarele la care s-a pronuntat un apel la Tribunal vor fi judecate in recurs la Curtea de Apel si nu la Inalta Curte.
Tinand cont de Decizia nr. 369/2017 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "precum și în alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv" cuprinse în art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila si avand in vedere ca nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului, in viziunea actualului Cod de procedura civila, recursul urmareste sa supuna Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu excepțiile prevazute de lege, examinarea conformitatii hotararii atacate cu regulile de drept aplicabile. Astfel, competenta de solutionare a recursului apartine, cu exceptiile prevazute de lege, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, deoarece rolul acesteia, ca instanta de casatie, este acela de a asigura interpretarea și aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, rol consacrat prin art. 126 alin. (3) din Constitutie.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles bine.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs admisibil sau nu? BasilM BasilM buna ziua, am castigat la Tribunal in apel in martie 2019 pe inghetare curs si clauze abuzive. Banca a facut recurs. Dupa noul cod civil este admisibil? (vezi toată discuția)
Se poate introduce recurs pentru cerere in pretentii pe noul cod? seldom seldom Buna ziua, Daca am pierdut apelul pe o cerere in pretentii cu o valoare de 100.000 lei, se mai poate introduce RECURS? Sau mi se va respinge ca ... (vezi toată discuția)
Spete identice - solutii diferite! dbs dbs Pe rolul unui tribunal avem un proces pe conflicte de munca! am pierdut la tribunal si am pierdut si recursul la curte de apel! Problema este alata, alte ... (vezi toată discuția)