Buna ziua !
Mi-am dat demisia in urma cu 2 luni de la ultmul loc de munca si inca nu mi-am primit garantia materiala care mi-a fost oprita. Imi puteti spune care este termenul legal de restituire a garantiei?
Multumesc !
Legea 22/1969
art.16
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
În cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare în care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de muncă, procedindu-se, atunci cînd este cazul, potrivit articolului 20.
Cînd gestionarul a cauzat o paguba în gestiune la locul sau de muncă şi aceasta nu se acopera integral în termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentul economic, autoritatea sau institutia publică se va despagubi din garantia în numerar constituita în favoarea sa.
În situaţia în care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, în intregime sau în parte, de agentul economic, autoritatea sau institutia publică pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia în numerar în rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cîştigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se în mod corespunzător.
Buna ziua. Multumesc ptr raspuns. Eu am fost casiera, si mi s-a oprit garantie in valoare de 3 salarii. Nu ridic eu de la C.E.C banii, mi se vireaza in cont, fara sa stiu la cat aveam dreptul, dupa 11 ani cat am lucrat si banii au stat la CEC.
Veti primi in plus o dobinda anuală, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decit dobinda acordată pentru depozitele la termen pe un an.
Restituire garantie
nick200
Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Demisie
lucicluj
Buna seara,
Lucrez la un depozit de inox, ca stivuitorist (in contract scrie manipulant marfa). Am decis sa-mi dau demisia. Patronul firmei nu a fost de ... (vezi toată discuția)