avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitatea recuperarii unor plati ca fiind ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitatea recuperarii unor plati ca fiind drepturi salariale necuvenite

Buna ziua.
Incerc sa fac un rezumat si sper sa fiu inteles.
In perioada 2010 - 2016 un angajator pune in plata drepturi castigate in sentinte judecatoresti, drepturi ce au fost acordate esalonat trimestial, cumuandu-se cu drepturile lunare in care s-a facut plata acestora. Pentru aceste drepturi atat angajatul cat si angajatorul a platit contributiile la stat, (pentru > 2000 angajati din care > 500 persoane plecate deja din unitate la data platilor).
In urma controlului Curtii de conturi s-a constatat pentru o anume sentinta ca angajatorul nu ar fi trebuit sa plateasca anumite drepturi pe motivul ca ceea ce se relata in motivarea sentintei nu concorda cu ceea ce era trecut in dispozitiv. Concret in motivare se face referire la sporuri de exemplu, iar in dispozitiv se specifica a se pune in plata diferentele de sporuri si toate celelalte drepturi salariale conform contractului colectiv de munca. Contractul colectiv de munca cuprinde si alte drepturi infara sporurilor, drepturi care au fost specificate inclusiv de serviciul juridic ca fiind bune de plata, drepturi ce au fost calculate, aprobate de conducerea de la acea vreme si puse in plata dupa cum am relatat mai sus.
Acum fata de decizia curtii angajatorul ia hotararea de a recupera debitul invocat de curte de catre compartimentul salarizare si inmaneaza un ANGAJAMENT DE PLATA tipizat tuturor angajatilor activi, in vederea recuperaarii sumelor in rate incepand cu luna curenta, dar nu mai mult de 5 rate, precum si a dobanzilor de intarzaiere aplicabile veniturilor bugetare aferente debitului fara a fi facut cunoscut angajatului ce repezinta aceste sume si ca ele sunt de fapt sume brute si nu nete, sume pentru care fiecare angajat are de recuperat contributiile personale de la data platii lor, iar in caz de nerespectare se va proceda la executarea silita.
Ce se poate intampla daca eu ca angajat nu semnez un astfel de angajament, pe motivul ca nu am de restituit acea suma ci mai putin deoarece nu am primit acea suma deoarece am de recuperat prin angajator, (D112), cotele aferente sumei, iar de dobanzi nu ma fac vinovat deoarece nu eu am hotarat plata lor?
Pot eu ca persoana de buna credinta sa inaintez un alt angajament personal in care sa specific aceste lucruri?
Si de parca nu ar fi deajuns pentru personalul activ, intreb cum se va recupera sumele de la cei plecati ori decedati? Cum se poate face D112 cu reglarea contributiilor avand sume in rosu?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Executare silita - plata dobanzi bliss21 bliss21 Va prezint urmatoarea situatie in care sunt implicat: In anul 2007 am incheiat un contract pentru acordarea unui credit cu banca Credit Europe Bank al carei ... (vezi toată discuția)
Calcul diferente salariale câștigate in instanta alexandraoana alexandraoana Buna seara. Am de plătit diferente salariale pentru perioada 04.2015-07.2016, diferente actualizate cu rata inflației si apoi acordarea dobânzii legale. ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta iogi iogi Buna ziua, Sunt pensionara la limita de varsta , incepand cu data de 01.03.2013 si am lucrat ca si inspector in Ministerul de Finante . Cat timp am fost ... (vezi toată discuția)