avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... In ce caz se suspenda mandatul unui consilier?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

In ce caz se suspenda mandatul unui consilier?


Doresc sa stiu in ce cazuri se poate suspenda mandatul unui consilier local? Sau daca poate acesta fi propus spre sanctiune ? in ce caz poate fi propus?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:03, 28 Septembrie 2009
Consilierii locali pot fi sanctionati. Se aplica dispozitiile Legii nr.393/2004 actualizata, privind Statutul aleşilor locali:
Art. 57. - (1) Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului atrage aplicarea următoarelor sancţiuni:
a) avertismentul;
b) chemarea la ordine;
c) retragerea cuvântului;
d) eliminarea din sala de şedinţă;
e) excluderea temporară de la lucrările consiliului şi ale comisiei de specialitate;
f) retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru 1-2 şedinţe.
(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) se aplică de către preşedintele de şedinţă, iar cele de la alin. (1) lit. e) şi f) de către consiliu, prin hotărâre.
(3) Pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. e), cazul se va transmite comisiei de specialitate care are în obiectul de activitate şi aspectele juridice, aceasta prezentând un raport întocmit pe baza cercetărilor efectuate, inclusiv a explicaţiilor furnizate de cel în cauză.

coroborate cu:
Art. 66. - (1) Sancţiunile prevăzute la art. 57 alin. (1) lit. e) şi f) se aplică prin hotărâre adoptată de consiliu cu votul a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie.
(2) Pe perioada aplicării sancţiunii, consilierii în cauză sunt scoşi din cvorumul de lucru.

Suspendare:
Art. 82. - (1) Nerespectarea declaraţiei privind interesele personale în termenul prevăzut la art. 79 atrage suspendarea de drept a mandatului, până la depunerea declaraţiei.
(3) Suspendarea sau încetarea mandatului se constată prin hotărâre a consiliului local, respectiv judeţean.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demitere viceprimar. gaby_25 gaby_25 buna ziua. am o nedumerire...sau mai bine-zis o frustrare...este posibil ca un viceprimar care a fost prins in flagrant furand din primarie sa ramana in ... (vezi toată discuția)
Consilier local chis_catos chis_catos Un consilier local în baza unei sentinte definitive si irevocabile a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare. mai departe am sa zic ce articole au stat la ... (vezi toată discuția)
Demitere consilier Lenush_71 Lenush_71 cum se poate demite un consilier? care este cadrul legal , si cat timp ar dura? (vezi toată discuția)