avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Am și eu o întrebare privind concediul medical.am stat cu copilul în vârstă de 5 ani și 8 luni internați la spital în periada 24.07.2017 -27.07.2017 (4 zile).Am luat adeverinta de la angajator privind situația concediul eliberat în 12 luni(acesta fiind 0 zile).PE baza acestei adeverințe mi s-a elibeat fisa de concediu medical cu specificația 4 zile cod indeminzatie 09.Astazi am prezentat-o anajatorului și mi-a spus ca au mai fost persoane cu concedii medicale dar ca nici pana în ziua de astăzi nu au primit banii (deși contabila care se ocupa cu aceasta nu a mai mers la instituțiile avizate pentru a putea beneficia angajatii de indemnizația respectiva.practic totul se rezuma la prezentarea concediului medical și rămânea undeva pe un raft aruncata și angajatilor li se spunea ca actele sunt depuse pe la nu știu ce instituții și sa aștepte.ȘI au tot așteptat pana în ziua de azi.Eu nu accept sa îmi fie încălcat acest drept.și din câte am înțeles dacă ai concediu medical pana în 5 zile apoi se achita de angajator. ..adică nu trebuie sa mai meargă contabila pe la institutiile avizate mai jos în fisa de concediu medical???....Va rog sa mă ajutați și sa îmi spuneți mai exact ce sa fac și ce trebuie sa le explic.pentru ca pana acum se pare ca nimeni nu a beneficiat de concediu medical și nici nu prea știu legea...
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:43, 31 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concediul medical se prezinta angajatorului care are obligatia sa plateasca indemnizatia aferenta.

Dupa aceasta , angajatorul isi recupereaza banii de la Casa de asigurari de Sanatate.

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

OUG nr.158/2005
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator,
cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
.....

Art. 47
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
In completare la raspunsul anterior:

Indemnizatia aferenta primelor 5 zile calendaristice de concediu medical initial se suporta de catre angajator. Daca exista concediu medical si dupa primele 5 zile, indemnizatia o plateste tot angajatorul, dar o recupereaza ulterior de la casa de sanatate, pe baza unor acte intocmite de contabila (e drept ca recuperarea poate dura si 2 luni de zile).
Probabil ca aceasta persoana nu face actele necesare recuperarii, iar patronii nu vor oricum sa plateasca nici un fel de indemnizatie, incalcand legea.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;...



Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 76
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depăşesc obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevăzut în anexa nr. 18, precum şi, după caz, dovada achitării contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea.
(3) Cererea va fi analizată de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurări de sănătate, care va întocmi referatul de propunere spre aprobare a cererii de restituire sau, după caz, de respingere cu motivarea acesteia, referat avizat de personalul împuternicit să exercite viza CFP.
(4) Referatul prevăzut la alin. (3), semnat de directorul executiv al Direcţiei management şi economică, va fi supus aprobării preşedintelui-director general, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13.
(5) Pe baza referatului aprobat se întocmesc: ordonanţarea de plată, ordinul de plată, borderoul ordinelor de plată prevăzut în anexa nr. 14 sau, după caz, comunicarea de respingere a plăţii prevăzută în anexa nr. 15. În termen de 60 zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurări de sănătate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a plăţii.
Ultima modificare: Luni, 31 Iulie 2017
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu de maternitate Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata de catre angajator sau de catre CASS ca si in cazul indemnizatiei pentru incapacitate ... (vezi toată discuția)
Concediu medical editaama editaama un salariat dintr-o institutie publica care este diagnosticat cu neoplazii sau sida con indemnizatie 14 poate beneficia de concediu medical o perioada ... (vezi toată discuția)
Restituire sume pentru concediu medical andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 buna ziua, vreau sa stiu si eu va rog in cazul unui concediu medical (boala obisnuita) de 3 zile se mai face cerere de restituire? intre ce variabile se face ... (vezi toată discuția)