avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat nou prin marire capital social - ce se ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat nou prin marire capital social - ce se intampla cu bunurile societatii?

Salutari,

In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru modul simplist in care o sa expun problema (sau nelamurirea) cu care ma confrunt, termenii juridici/economici fiindu-mi destul de neaccesibili, insa sper sa reusesc sa ma fac inteles :D

Sunt unic asociat in cadrul unui SRL ce are 2 ani de activitate, in tot acest timp firma acumuland in conturile bancare o anume suma de bani drept profituri. In primul an s-au eliberat si dividende, insa pentru al 2-lea an nu s-a intamplat asta, banii ramanand in conturile firmei si...zac acolo. Recent firma a incetat colaborarea cu unicul client si, deci, nu mai produce bani.

Tot recent a aparut o noua oportunitate: impreuna cu un prieten doresc sa atac o alta nisa in care acesta are mai multa experienta si, deci, sa facem bani impreuna. Pentru noul business sa functioneze, e nevoie de un srl platitor de tva si cu ceva istoric (adica firma veche de 2-3 ani, credibila, ideal fara datorii sau probleme juridice si cu profituri pozitive in anii precedenti - care sa poata fi vazute de eventuale clienti)...adica o firma fix ca a mea.

Inteleg ca exista posibilitatea ca prietenul meu sa devina si el asociat la firma mea prin marire a capitalului social (momentan e 200 lei). Deci, practic, daca el aduce de acasa 200 lei si daca prin hotarare AGA (eu singur momentan) se hotaraste acceptarea unui nou asociat, fiecare din noi ar urma sa detina 50% din firma.

Ce nu inteleg eu: ce se intampla cu banii (profiturile) obtinuti in anii precedenti, aflati acum in conturile firmei? In momentul in care prietenul devine asociat, are dreptul la 50% si din acei bani (adica la o urmatoare impartire de dividende, el poate obtine jumatate din acele sume)?

De asemenea, daca eu decid, inainte de a-l accepta pe prieten drept asociat, sa cumpar o masina (sa zicem) pe firma, cu banii aflati momentan in conturile firmei si apoi sa apara in peisaj prietenul meu ca asociat cu 50% din firma, asta inseamna ca va avea dreptul si la 50% din masina, in cazul in care ne certam si decidem sa inchidem firma?

Multumesc foarte mult pentru raspunsurile ce vor urma :)
Cel mai recent răspuns: onido , utilizator 21:24, 30 Iulie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara, doamna Zaharia,

Va multumesc pentru raspuns! Exista totusi o nelamurire care, sincer sa fiu, pare a fi chiar si o portita de a scapa de plata unor impozite (desi nu asta e scopul meu in cazul de fata). Sa ma explic cu un exemplu:

Presupunem ca inainte de a aduce in societate drept asociat pe prietenul meu, atat eu cat si el hotaram la o bere ca ne-ar sta bine cu 2 laptopuri nou noute luate de la o alta companie din UE pentru care plateste societatea la care sunt eu momentan "unic asociat" (am inteles paradoxul legat de acel asociat cu sine insusi), aceasta fiind platitoare de tva si laptopurile sunt in scopul desfasurarii activitatii. Folosesc intreaga suma prezenta actual in conturile firmei pentru a lua cele 2 laptopuri.

Dupa aceasta achizitie, prin hotarare aga si marire de capital social prietenul imi devine si asociat cu drepturi egale (50-50% ... aveti dreptate si in privinta asta. Poate ar fi mai indicat ca cel care e si administrator sa detina 51% iar celalalt asociat doar 49%?) deci si cele 2 laptopuri sunt proprietatea comuna a amandorura, din acest moment, prin intermediul firmei. In paralel, prietenul imi poate plati cash contravaloarea unuia dintre laptopuri (avatajul lui e ca poate folosi acum un laptop fara TVA, pentru care are aceleasi drepturi de proprietate cat am si eu in cadrul firmei, iar eu nu mai platesc impozit pe dividende si nici nu mai astept urmatorul an pentru impartirea acestora=> win-win situation, mai putin statul roman!). Oarecum imi doresc sa fie ceva gresit (ma refer la aspectul juridic, nu moral) in rationamentul meu pentru ca daca tot ce am enuntat mai sus este legal, nu e greu de facut scheme mai complexe pentru eludarea tva-ului si, in special, a impozitelor pe dividende pentru sume mult mai mari. Asadar, ce e gresit?

Inca o data, va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut la societate srl UtaRusso UtaRusso Buna ziua! Sunt asociat din 2021, la un SRL cu doi asociati, cu cate 50% parti sociale fiecare. Societatea functioneaza din 2012. Am devenit asociat prin ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit net Ana Clapa Ana Clapa Începând cu data de 9 ianuarie 2015 (aceasta fiind data înmatriculării în registrul comerțului) s-a constituit „Globus”, SA prin subscripție ... (vezi toată discuția)
Repartizare dividende sorinm2009 sorinm2009 Am o societate comerciala (srl) care functioneaza din 2005. Am primit in 2007 un actionar societate comerciala germana cu 50% din parti sociale, pe care mi le ... (vezi toată discuția)