avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca copilul poate primi pensie de urmas,avand certificat de handicap de la 17ani,din timpul liceului si daca nu l-a mai reinnoit de la 25 ani pana la moartea mamei,copilul avand acum 45 de ani?
Mai concret,certificatul de handicap trebuie sa fie an de an reinnoit pana la moartea mamei sau doar inainte de decesul acesteia?
Cel mai recent răspuns: emil6702 , utilizator 13:29, 7 August 2017
În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, copiii şi soţul supravieţuitor au dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
Copiii:
până la vârsta de 16 ani;
dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.
Deci indeplineste conditia ivirii invaliditatii, trebuie sa obtina certificatul de incadrare in grad de handicap. Acesta se reinnoieste (se revizuieste) la perioada inscrisa pe el, respectiv 1 an sau 2 in prezent sau deloc, daca este pemanent.
danaanda a scris:

certificatul de handicap trebuie sa fie an de an reinnoit pana la moartea mamei sau doar inainte de decesul acesteia?

Dacă este permanent, certificatul de handicap nu mai trebuie reînnoit niciodată.
Multumesc pt.raspuns!Si daca nu este permanent,ci pe an,dar ajutorul dat,de 39 lei nu acopera nici pe departe costul actelor necesare doar revizuirii,nicidecum tratamentelor si suferintelor pe care le are copilul,asa fiind dreptatea in aceasta tara,deja fiind trecut de la grad 2 la grad 3,bolile fiind aceleasi ,ba chiar agravandu-se de la an la an...? Poate reinnoi certificatul mai tarziu,doar atunci cand va avea nevoie,adica la decesul mamei,singura sustinatoare?
danaanda a scris:

Multumesc pt.raspuns!Si daca nu este permanent,ci pe an,dar ajutorul dat,de 39 lei nu acopera nici pe departe costul actelor necesare doar revizuirii,nicidecum tratamentelor si suferintelor pe care le are copilul,asa fiind dreptatea in aceasta tara,deja fiind trecut de la grad 2 la grad 3,bolile fiind aceleasi ,ba chiar agravandu-se de la an la an...? Poate reinnoi certificatul mai tarziu,doar atunci cand va avea nevoie,adica la decesul mamei,singura sustinatoare?

Doamna, daca nu sunteti de acord cu gradul in care a fost incadrat "copilul", puteti formula contestatie la Comisia centrala dela Bucuresti. Dupa informatiile mele, foarte multi au obtinut un grad sporit de handicap dupa contestatie.
Multumesc! intrebarea era daca poate reinnoi certificatul mai tarziu,peste ani,la moartea mamei pentru ca sa beneficieze de pensie de urmas apoi?

Alte discuții în legătură

Pensie urmas! roox_me roox_me Buna seara, Am o intrebare, de fapt, o \\"gama largaaa\\" de intrebari. Pe scurt. Tata a decedat acum 7 ani, eu am primit pensie de urmas. ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major cu handicap ContSters274581 ContSters274581 va rog daca puteti sa ma ajutati cu niste raspunsuri la urmatoarea problema.Sotul,pensionar limita varsta divorteaza in 2006 de nevasta cu care are un copil ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru un copil cu handicap din nastere tina_gemeni tina_gemeni Buna ziua Am un baiat cu handicap gr.II, handicap dobindit din nastere. A fost operat la 6 saptamini de un rinichi polichistic, tumora inghinala (am lucrat in ... (vezi toată discuția)