avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nastere al doilea copil in timpul concediului de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nastere al doilea copil in timpul concediului de crestere a copilului

Bună ziua, mă aflu în concediu de creștere a copilului , pana pe data de 19 aprilie 2018 , când primul copil împlinește 2 ani , și ar trebui sa nasc al doilea copil pe data de 23 ianuarie 2018 . Mai este nevoie sa mai merg la servici sau se intra direct în concediu pentru creșterea copilului , și care sunt articolele de lege care prevede acest lucru . Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:46, 24 Ianuarie 2019
Se intra direct in CCC pentru cel de-al doilea copil.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010
art.8
(1) În cazul în care persoana îndreptățită, beneficiară a concediului și a indemnizației lunare pentru creșterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserție, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naște în această perioadă unul sau mai mulți copii ori se produce o nouă situație dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, acordarea acestora se prelungește corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului și indemnizației pentru creșterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizație, la aceeași valoare cu indemnizația primită anterior nașterii celui din urmă copil, precum și majorarea prevăzută la art. 9 alin. (4) din ordonanța de urgență;

b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență sunt constituite și din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 3 alin. (1) din ordonanța de urgență, atunci indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) și a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență. Dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

(2) În situația prevăzută la alin. (1) lit. a), pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea se poate depune cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dar nu mai târziu de termenul prevăzut la art. 15 alin. (1) lit. b) și c) din ordonanța de urgență, pentru acestea nefiind obligatorie efectuarea concediului de maternitate. În cazul în care se depășește acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii conform art. 15 alin. (1) lit. d) din ordonanța de urgență, fără aplicarea prevederilor art. 9 alin. (4) din ordonanța de urgență dacă la data depunerii cererii copilul anterior a împlinit deja vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
...
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara!
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
Adela Nis, utilizator
Buna seara am si eu o nelamurire!
Daca sunt in concediu de crestere copil 2 ani iar bebe face 2 ani in 21 iulie 2018 iar eu nasc al 2-lea bebe in 31 iulie 2018 beneficiez de continuitate? Ma refer daca ar trebui sa imi reiau activitatea si sa imi trebuiasca concediu pre si post natal?
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2018
Adela Nis, utilizator
In acest caz, va trebui sa va reluati activitatea si sa intrati in concediu pre si apoi in postnatal
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Voi naste al doilea copil in iulie 2018. Primul copil va implini 2 ani pe 11 august. Cum se procedeaza in acest caz cu luna de concediu pe care trebuie sa o ia tatal, acea obligatorie pentru care se scurteaza concediul de crestere copil al mamei? trebuie luata de tata neaparat? se poate renunta la ea? daca el o ia, atunci eu voi ramane fara concediu? Din ce am citit, mi se va prelungi concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani a copilului nr. 2, nu?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pt al doilea copil Ciuta Ana Ciuta Ana Bună seara.Am si eu o întrebare. Am intrat inconcediu creștere copil pana la 2 ani dar din somaj.Ultima zi de indemnizatie ar fi pe 4 Noiembrie 2018 și am ... (vezi toată discuția)
Indemnizația bebe 2 Botea mihaela Botea mihaela Buna ziua daca sunt in ccc pana in 14 august iar bebe 2 Se naște în 10 septembrie de data asta mai beneficiez de postnatal si prenatal pentru bebe 2 sau ... (vezi toată discuția)
Ccc al doilea copil Moni ant Moni ant Primul copil face 2 ani in 31 iulie 2017,in 6 iulie 2017 voi naște ce-l de-al doilea copil.Ce trebuie să fac pt a beneficia în continuare de prenatal?? (vezi toată discuția)