avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,
am o nelamurire. Momentan ma aflu in ccc si am o fetita care va implini 2 ani pe 15 octombrie, deci eu ar trebui sa revin la servici incepand cu data de 15 septembrie, dar....sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la inceputul lui noiembrie . Cum ar trebui sa procedez?
Cf legislatiei in vigoare ma incadrez in cele 62 de zile de concediu prenatal... dar in ce baza mi se va calcula acest concediu precum si cel de lauzie si indmnizatia pt ccc aferent celui de-al II-lea copil?
Trebuie sa ma intorc la servici?
Cel mai recent răspuns: ilincacsm , utilizator 08:33, 7 August 2017
Dupa parerea mea, va trebui sa va reluati activitatea. In calitate de salariata veti putea beneficia de concediu de maternitate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor de maternitate se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare - perioada CCC - veniturile care se iau în considerare sunt constituite din indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Indemnizaţia pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit Normelor de aplicare a OUG 111/2010, dacă cele 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanța de urgență sunt constituite și din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 3 alin. (1) din ordonanța de urgență, atunci indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă,inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) și a celor realizate potrivit art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență . Dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.

Multumesc frumos pentru raspuns,
Cam acelasi lucru am inteles si eu din lege. Problema e ca la firma contabila nu stie ce baza de calcul trebuie aplicata pt calcularea concediului prenatal - respectiv perioada de 62 de zile pana la nastere - si nici ce trebuie trecut in fisa de venituri realizate in ultimile 12 luni, pe care o voi atasa la dosar, avand in vedee ca am fost in ccc .
Spuneti-le sa citeasca
OUG 158/2005
[ link extern ]

Ordinul nr.60/2006
[ link extern ]
Multumesc frumos de raspuns, sigur va lumina multe nelamuriri:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc pentru al doilea copil FloriRS FloriRS Clarificare calcul cuantum indemnizatie bebe 2. Momentan sunt in CCC pentru bebe 1 (nascut pe 3 iunie 2016). Urmeaza sa incep munca pe 2 Aprilie 2018, cu 62 de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere al doilea copil nascut inainte ca primul sa aiba 2 ani ContSters68307 ContSters68307 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns ptr cazul in care in mama naste al doilea copil inainte ca primul sa aiba 2 ani , ea avand ca venituri indemnizatia ... (vezi toată discuția)