avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiul de cotizare pt pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiul de cotizare pt pensie

am lucrat 25 de ani ca invatatoare, apoi am plecat din tara si intre 2008 si 2013 am cotizat inca la sistemul de pensii, platind conform salariului minim pe esconomie. ( deci 30 de ani de cotizare )
din 2011 insa sunt si aici angajata, in Austria.
dilema mea este daca trebuie sa contribuii in Romania pt pensie pana la minimum 35 de ani de cotizare
nascuta in 1964, as dori sa cer pensionare anticipata , deci la varsta de 58 de ani, si atunci se va lua in considerare si anii munciti aici ? ( ca vechime in munca da, asta stiu, dar si ca suma platita aici la sistemul de pensii ?)
se mai tine cont in calcularea pensiei si de suma cotizata in ultimul an ?
stiu ca multe se pot schimba , dar legea imi permite sa platesc retroactiv pana la sf acestui an, daca asta ma avantajeaza.
multumesc

Alte discuții în legătură

Plata contributiei la fondul de pensii MoraruLM MoraruLM Pot sa platesc personal contributia la fondul de pensii pentru 2 luni de somaj fara indemnizatie (decembrie 2017, ianuarie 2018) ? (vezi toată discuția)
Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
In legatura cu varsta de pensionare ganeacristi ganeacristi buna.sunt nascut in 1964 si asi vrea sa stiu daca e posibil varsta la care se poate iesi la pensie si cati ani de vechime trebuie. adica la pensie normala. am ... (vezi toată discuția)