avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu am mai primit salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu am mai primit salariul

Buna ziua,am și eu o întrebare,lucrez la o sală de jocuri,in urma cu o aproape o luna de zile am adus o paguba sălii de aproximativ 3000 Ron, mi-am sunat șeful și i-am spus ce am făcut și că vreau sa rămâne la munca să îmi achit "datoria"(i-am spus asta crezând că mă va da afara).nu mia dat nici un răspuns cu privire la ce va face daca ma va concedia sau nu ,cert este că de 3 săptămâni nu mi-am mai primit salariu ,nici macar o parte din el ,și nici la telefon nu îmi răspunde,ce pot face?daca îmi iau salariu și nu mă mai duc la munca ce de poate întâmpla?menționez că sunt conștient de greșeală pe care am făcut-o în urmă cu o luna ,si as fi de acord să mi se oprească din salariu lunar până mă "achit" ,dar nu tot odată,ce pot face? mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 3 August 2017
Lucifer1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lucifer1 , utilizator 18:05, 3 August 2017
1. Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Va mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu a_gmona a_gmona Buna seara, Sotului meu a fost angajat pe perioada determinata, 3 luni, fara prelungirea C.I.M. cu acte in regula cu lichidare la zi fara popriri. Salariul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am ... bububu bububu Buna ziua! Din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am incetat activitatea la o firma la care lucram din 2009 cu o pauza de un ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului Costache emanuel Costache emanuel Bună seara. Am o problema cu angajatorul pe data de 30 îmi expira preavizul iar angatorul nu vrea să îmi plătească salariul pentru un lucru care nu a ... (vezi toată discuția)