avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plasament familial,tutela, reprezentant legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plasament familial,tutela, reprezentant legal?

Buna ziua!
As dori o clarificare la urmatoarea problema: am un nepot care in momentul de fata se afla intr-un camin de copii! Mama lui este plecata in strainatate, tata nu are, si as dori sa-l iau din acest camin! Care sunt pasii de urmat si ce optiuni sunt? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: danutzoiu , utilizator 14:36, 1 Octombrie 2009
Prezentati-va la DGSAPC(Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a copilului) , unde le veti solicita celor de acolo, printr-o cerere, sa faca demersurile necesare in vederea instituirii tutelei minorului in favoarea dvs.Cei de acolo, vor prezenta instantei ( judecatoriei) cererea dvs, dupa ce in prealabil vor intocmi un raport de evaluare privind garantiile morale si materiale pe care le prezentati. Instanta va analiza cererea dvs. si va dispune , daca va gasi necesar si in interesul minorului, inlocuirea masurii institutionalizarii copilului, cu masura tutelei sau a plasamentului familial..Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator

Multumesc pentru raspuns! IMi puteti explica va rog si care este diferenta dintre cele 2 (tutela-plasament familial)? Iar garantiile materiale la ce se refera? Mentionez ca stau in chirie dar fara un contract de inchiriere?
Prin instituirea tutelei vi se deleaga si drepturile parintesti.Deasemenea ii veti reprezenta interesele si ii veti administra patrimoniul, (daca este cazul ). Tutela este ,conform legii, o sarcina gratuita .asa incat , nu veti fi remunerat iar copilulu nu va primi vreo indemnizatie de la stat.Garantiile materiale presupun ca dvs. sa detineti o locuinta in proprietatesi sa aveti venituri . plasamentul familial difera din anumite puncte de vedere, in sensul ca drepturile parintesti vor fi atribuite Presedintelui Consiliului Judetean, copilul va primi o indemnizatie iar dvs. veti fi , din cate stiu, remunerat.
Sper sa reusesc! Mi-e cam frica de birocratie...sper sa fie bine! Multumesc inca o data pentru clarificari!
Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Art. 40. - (1) Tutela se instituie în situaţia în care ambii părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa judecătorească hotărăşte că este în interesul copilului instituirea unei tutele.

Adica ...nu vad indeplinite conditiile instituirii tutelei in cazul pe care l-ati expus.
Raman de facut demersurile pentru inlocuirea masurii de protectie dispuse cu privire la copil cu masura plasamentului la familia extinsa.

Alte discuții în legătură

Mama decedată, tatăl fără loc de muncă stabil. pot obține bunicii tutela nepoților? zetu_elena zetu_elena Buna ziua, As dori daca se poate sa ma indrumati cum se poate obtine tutela a 2 nepoate , avand in vedere urmatoarea situatie : fiica noastra, mama lor, a ... (vezi toată discuția)
Interesul superior al copilului. putem fi reprezentanții legali ai minorului pe care îl creștem? timpuriu timpuriu crestem un copil de 5 ani de 3 ani s-a constituit masura de plasament la familie substitutiva , in fapt copilul este finul nostru botezat si suntem nevoiti sa ... (vezi toată discuția)
Plasamentul la asistent maternal profesionist ionel1920 ionel1920 Este adevarat ca....masura plasamentului se stabileste de catre instanta judecatoreasca, la cererea directiei generale de asistenta sociala si protectia ... (vezi toată discuția)