Buna ziua,
As dori daca se poate sa ma indrumati cum se poate obtine tutela a 2 nepoate , avand in vedere urmatoarea situatie : fiica noastra, mama lor, a decedat, fetitele locuiesc cu noi , bunicii , din luna martie 2011 din cauza ca tatal nu lucreaza nicaieri si nu le poate intretine, iar pe perioade scurte merge la lucru in strainatate, atunci cand gaseste.In aceasta situatie am cazut de acord ca fetitele sa ramana tot timpul in grija noastra, dar am dori sa incheiem si un act prin care sa primim tutela celor doua fetite. pe care tatal a uitat ca le are,si pentru care sa putem actiona la nevoie din punct de vedere juridic in ceea ce le priveste .Cum se procedeaza si ce acte sunt necesare? Va multumesc
Buna seara,
Daca tatal este deacord atunci solicitati in instanta decaderea lui din drepturile parentale si stabilirea tutelei pentru dumneavoastra.
Luati legatura cu un avocat.
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.
Dupa cum vedeti, nu poate fi vb de instituirea tutelei pt ca tatal nu e decazut din drepturi si nici nu o sa fie.
Nu puteti solicita dvs decaderea din drepturi ca nu aveti calitate procesuala pt asta si chiar daca s-ar putea, nu aveti de ce.
Art. 508
Condiţii
(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Ce aveti dvs de cerut in instanta e sa primiti copilul in plasament, asa veti exercita dvs drepturile si obligatiile ce i-ar reveni parintelui.
Daca va fi si tatal de acord si raportul celor de la autoritatea titelara va fi favorabil, succesul va e garantat.
Art. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.