avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptarea fiicei de catre actualul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptarea fiicei de catre actualul sot

Am avut o relație de concubinaj din care a rezultat o fetița! De când S a născut fetița de 9 ani trăiește cu mine și cu actualul meu soț! Tatăl biologic nu a văzut o nici in poze! Îl știe de tata pe soțul meu! Acum soțul meu dorește sa o înfieze ( adopte) Am mers deja și am vb cu un avocat, și nu ne a dat mari speranțe ! Adică dacă el ca TATA nu vrea , nu se poate! Nu contează ca nu a participat in nici un fel la creșterea copilului timp de 9 ani, nici măcar folia de la o acadea nu i a adus in tot acest timp! Nu contează ca a fost închis pentru viol, nu contează ca este violent, bețiv ( știu eu asta și nu instanța) . Am întrebat așa: "ce se va întâmpla dacă se hotărăște ore de vizita, fetița nu vb cu străinii și nu o sa meargă decât taras sau plângând cu așa zisul TATA ? " și mi S a răspuns ca nu are încotro ,fetița va merge la tata indiferent ca vrea sau ca nu , plângând sau nu !" Atunci întreb unde este interesul copilului, binele minorului???? Ajutați ma va rog! Nu știu ce sa fac! Nu vreau sa ii fac mai rău copilului ! Cum sa fac? Va rog! Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:12, 31 Ianuarie 2017
Buna ziua,

Ca sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului tatal trebuie decazut din drepturile parintesti, regula fiind exercitarea autoritatii parintesti in comun, nu separat. Altfel, nu poate fi incuviintata adoptia iar instanta poate dispune ca fata sa aiba legaturi cu tatal. Decaderea se cere de catre o autoritate a statului. Interesati-va la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie daca va pot ajuta. Cautati centrul local pe [ link extern ] /


Art. 508 Cod Civil 1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
(2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.

Mulțumesc din suflet!
danafatol a scris:

Ca sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului tatal trebuie decazut din drepturile parintesti, regula fiind exercitarea autoritatii parintesti in comun, nu separat. Altfel, nu poate fi incuviintata adoptia

Părintele decăzut din drepturile părintești, PĂSTREAZĂ dreptul de a consimți, SAU NU, la adopția copilului său.

Art. 464 din NOUL COD CIVIL - Situaţii speciale privind consimţământul părinţilor:
(1) Dacă unul dintre părinţii fireşti este necunoscut, mort, declarat mort, precum şi dacă se află, din orice motiv, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător. Când ambii părinţi se află în una dintre aceste situaţii, adopţia se poate încheia fără consimţământul lor
(2) Părintele sau părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. În aceste cazuri, consimţământul celui care exercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu.

Adoptia nu poate fi incuviințată fără consimțământul COPILULUI care a împlinit 10 ani.

Însă:

Art. 8. - (1) Instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului dacă se dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să îşi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia dată în condiţiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă. (Legea 273/2004)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de acordul lui marykaty- marykaty- sotul meu vrea sa imi adopte fetita din prima casatorie pe care o creste de la varsta de 2 ani , mentionez ca fetita are 5 ani si 3 luni si nu si-a vazut tatal ... (vezi toată discuția)
Infiere copil cristina251271 cristina251271 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca,in urma unui divort,un copil care a fost incredintat mamei spre crestere si educare poate fi infiat de catre actualul sot ... (vezi toată discuția)
Buna seara! schimbare nume minor Alexcon93 Alexcon93 Am o problema mai dificila de rezolvat.As dori sa trec copilul prietenei mele cu care sunt in concubinaj pe numele meu sau cel putin sa apar la numele de tata ... (vezi toată discuția)