avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am nevoie de acordul lui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am nevoie de acordul lui

sotul meu vrea sa imi adopte fetita din prima casatorie pe care o creste de la varsta de 2 ani , mentionez ca fetita are 5 ani si 3 luni si nu si-a vazut tatal natural niciodata deoarece ea avea doar 14 zile cand acesta a parasit domiciliul conjugal , iar acesta ii plateste pensie alimentara 100 lei pe luna de la varsta de 4 ani.as mai vrea sa mentionez ca am custodia totala a copilului.ce trebuie sa facem?am nevoie de acordul lui pentru adoptie (el are schizofrenie paraboida si nu pastram legatura).
Cel mai recent răspuns: marykaty- , utilizator 20:11, 19 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In vederea incuviintarii adoptiei,tatal biologic trebuie sa isi dea acordul.

Instanta de judecata poate trece pentru lipsa acordului tatalui natural in cazul in care masura este una in interesul minorului.

Astfel, potrivit art.11 din Legea nr.273/2004, persoanele care trebuie să consimtă la adopţie sunt următoarele: părinţii fireşti sau, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii; copilul care a împlinit vârsta de 10 ani; adoptatorul sau, după caz, familia adoptatoare.

Consimţământul la adopţie trebuie să fie dat de către părinţii fireşti ai copilului. Părintele sau părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. Consimţământul reprezentantului legal este obligatoriu.

Dacă unul dintre părinţii fireşti este decedat, necunoscut, declarat, în condiţiile legii, mort sau dispărut, pus sub interdicţie, precum şi dacă se află, din orice împrejurare, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător.


Potrivit art.13 din lege, în mod excepţional, instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului, dacă se dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să-şi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia dată în condiţiile art.11 alin.(1) Iit.b), cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.



multumesc frumos pentru raspuns , o sa contactez un avocat pentru a rezolva cat mai repede aceasta situatie deoarece copiul meu creste si a inceput sa se intrebe deja de ce pe ea o cheama intr-un fel si pe sora ei altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia Rosangel Rosangel Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal ... (vezi toată discuția)
Infiere copil cristina251271 cristina251271 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca,in urma unui divort,un copil care a fost incredintat mamei spre crestere si educare poate fi infiat de catre actualul sot ... (vezi toată discuția)
Infiere minor 10 ani incredintat tatalui. AdyW AdyW As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)