§3. Consimţământul la adopţie
ART. 463
Persoanele care consimt la adopţie
(1) Pentru încheierea unei adopţii este necesar consimţământul următoarelor persoane:
a) părinţii fireşti ori, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) adoptatul care a împlinit 10 ani;
c) adoptatorul sau, după caz, soţii din familia adoptatoare, când aceştia adoptă împreună;
d) soţul celui care adoptă, cu excepţia cazului în care lipsa discernământului îl pune în imposibilitatea de a-şi manifesta voinţa.
(2) Nu este valabil consimţământul dat în considerarea promisiunii sau obţinerii efective a unor foloase, indiferent de natura acestora.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 11 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 11 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată
ART. 464
Situaţii speciale privind consimţământul părinţilor
(1) Dacă unul dintre părinţii fireşti este necunoscut, mort, declarat mort, precum şi dacă se află, din orice motiv, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător. Când ambii părinţi se află în una dintre aceste situaţii, adopţia se poate încheia fără consimţământul lor
(2) Părintele sau părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. În aceste cazuri, consimţământul celui care exercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu.
(3) Persoana căsătorită care a adoptat un copil trebuie să consimtă la adopţia aceluiaşi copil de către soţul său. Consimţământul părinţilor fireşti nu mai este necesar în acest caz.
Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 12 alin. (3) - (4) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 12 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (3): art. 12 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată
Va multumesc pentru raspuns,banuiam ca trebuie si consimtatantul ceiluilalt parinte.
Poate tatal natural e dispus sa-si dea consimtamantul, daca ii explicati ca dupa adoptie nu va mai avea vreo obligatie fata de copil.
Daca nu accepta doar ca asa vrea el, aveti o portita deschisa in instanta.
Art. 467. - În mod excepțional, instanța de tutelă poate trece peste refuzul părinților firești sau, după caz, al tutorelui de a consimți la adopție, dacă se dovedește, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv și instanța apreciază că adopția este în interesul superior al copilului, ținând seama și de opinia acestuia, dată în condițiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privință.
cred ca e necesar totusi sa mai lasati sa treaca ceva timp, ca sotul dvs si copilul sa aiba o relatie pe termen mai lung , sa stie exact daca vor sa devina tata si fiu, v-ar ajuta si in instanta.
Nu ati scris de varsta copilului, daca e vb de un copil f mic, poate nu ar trebui sa alegeti dvs pt el
copilul are deja 13 ani si sunt recasatorita de 4 ani,timp in care am construit o casa,avem tot ce ne trebuie,relatia dintre ei este foarte solida,doresc amandoi acest lucru insa vom discuta toti trei si daca exista si acesta portita eu merg inainte,multumesc tare mult pentru sfat.