avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este procedura legala pt a adopta copilul sotului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este procedura legala pt a adopta copilul sotului?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema - Sotul unei bune prietene in urma unei aventuri, a avut un copil inainte de casatoria cu prietena mea.S-a aflat de existenta copilului iar prietena mea a decis sa creasca copilul(care astazi este lumina ochilor ei) casatorindu-se legal cu sotul.Astazi copilul are 6 ani, iar relatia prietenei mele cu sotul s-a deteriorat extrem de mult.exista violenta fizica, psihica, dara fara a fi depuse la autoritatile abilitate o plangere...
Va rog sa-mi spuneti daca prietena mea are posibilitatea de a inainta demersurile pt adoptia copilului.Exista posibilitatea sa inainteze demersurile fara acordul sotului?Ma rog, orice posibilitate legala care ar putea exista.
Mama naturala a copilui traieste, dar nu a dorit sa pastreze o legatura cu copilul ei.
Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: crisstti , utilizator 20:03, 6 Septembrie 2012
Fara acordul tatalui si a mamei nu se poate.
Multumesc pentru raspunsul dat.
Daca se dovedeste ca parintii copilului nu sunt capabili material, fizic( unul din parinti prezinta un handicap survenit in urma unui accident) psihic...exista vreo posibilitate?Nu este vorba ca adoptia sa fie facuta de un strain, ci de persoana care ia fost alaturi de la cateva luni, cea careia ii spune mama.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
crisstti, utilizator
§3. Consimţământul la adopţie
ART. 463
Persoanele care consimt la adopţie
(1) Pentru încheierea unei adopţii este necesar consimţământul următoarelor persoane:
a) părinţii fireşti ori, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) adoptatul care a împlinit 10 ani;
c) adoptatorul sau, după caz, soţii din familia adoptatoare, când aceştia adoptă împreună;
d) soţul celui care adoptă, cu excepţia cazului în care lipsa discernământului îl pune în imposibilitatea de a-şi manifesta voinţa.
(2) Nu este valabil consimţământul dat în considerarea promisiunii sau obţinerii efective a unor foloase, indiferent de natura acestora.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 11 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 11 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 464
Situaţii speciale privind consimţământul părinţilor
(1) Dacă unul dintre părinţii fireşti este necunoscut, mort, declarat mort, precum şi dacă se află, din orice motiv, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător. Când ambii părinţi se află în una dintre aceste situaţii, adopţia se poate încheia fără consimţământul lor
(2) Părintele sau părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. În aceste cazuri, consimţământul celui care exercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu.
(3) Persoana căsătorită care a adoptat un copil trebuie să consimtă la adopţia aceluiaşi copil de către soţul său. Consimţământul părinţilor fireşti nu mai este necesar în acest caz.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 12 alin. (3) - (4) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (2): art. 12 alin. (2) din Legea nr. 273/2004, republicată
- alin. (3): art. 12 alin. (1) din Legea nr. 273/2004, republicată

ART. 465
Libertatea consimţământului părinţilor
Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele trebuie să consimtă la adopţie în mod liber, necondiţionat şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopţiei, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.

Reglementări similare:
- art. 14 din Legea nr. 273/2004, republicată (dispoziţii rămase în vigoare)

Este de inteles ca este dificil.
Voi reveni si cu alte detalii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia Rosangel Rosangel Buna ziua! As avea nevoie de un mare ajutor din partea dumneavoastra!Am tot cautat pe net dar nu am gasit nici un raspuns...Am o fetita in vasta de 6 ani,tatal ... (vezi toată discuția)
Infiere copil cristina251271 cristina251271 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca,in urma unui divort,un copil care a fost incredintat mamei spre crestere si educare poate fi infiat de catre actualul sot ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de acordul lui marykaty- marykaty- sotul meu vrea sa imi adopte fetita din prima casatorie pe care o creste de la varsta de 2 ani , mentionez ca fetita are 5 ani si 3 luni si nu si-a vazut tatal ... (vezi toată discuția)