avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Infiere minor 10 ani incredintat tatalui.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Infiere minor 10 ani incredintat tatalui.

As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de reincredintare solicitat si pierdut de mama naturala, infiere catre noua sotie? Audierea minorei in instanta scuteste acceptul mamei reale?( interesul copilului primeaza ambitiilor, orgoliilor parintelui firesc ?) Pe scurt copilul accepta si isi doreste sa se bucure de familie, uniune si termenul "mamica".Mama reala a minorei nu a vizitat-o decat o data in 7 luni de zile, nu plateste pensia alimentara decat in urma sesizarilor mele, oricum fiind stabilita din minimul pe economie, respectiv 126 lei lunar(pe motivul declararii mamei ca nu are loc de munca)Exista sanse in legislatia in vigoare de a se putea infia copilul ?
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
AdyW, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdyW , utilizator 21:53, 21 Mai 2009
Legea 273/2004:

Art. 11. - (1) Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt urmatoarele:
a) parintii firesti
sau, dupa caz, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati morti sau disparuti ori pusi sub interdictie, in conditiile legii;
b) copilul care a implinit varsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, dupa caz, familia adoptatoare.
(2) Nu este valabil consimtamantul dat in considerarea promisiunii sau efectuarii unei contraprestatii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioara sau ulterioara.
Art. 12. - (1) Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului. In cazul adoptiei copilului si de catre sotul adoptatorului, consimtamantul trebuie exprimat de catre sotul care este deja parinte adoptator al copilului.
(2) Parintele sau parintii decazuti din drepturile parintesti sau carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Consimtamantul reprezentantului legal este obligatoriu.
(3) Daca unul dintre parintii firesti este decedat, necunoscut, declarat, in conditiile legii, mort sau disparut, pus sub interdictie, precum si daca se afla, din orice imprejurare, in imposibilitate de a-si manifesta vointa, consimtamantul celuilalt parinte este indestulator.
(4) Consimtamantul parintilor firesti ai copilului nu este necesar daca ambii se gasesc in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (3), precum si in cazul adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3).
Art. 13. - In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.
Art. 14. - Parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, tutorele acestuia trebuie sa consimta la adoptie in mod liber, neconditionat, si numai dupa ce au fost informati in mod corespunzator asupra consecintelor adoptiei, in special asupra incetarii legaturilor de rudenie ale copilului. Directia in a carei raza teritoriala locuiesc parintii firesti sau, dupa caz, tutorele este obligata sa asigure consilierea si informarea acestora inaintea exprimarii de catre acestia a consimtamantului la adoptie si sa intocmeasca un raport in acest sens.
Art. 15. - (1) Consimtamantul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui se da in fata instantei judecatoresti o data cu solutionarea cererii de deschidere a procedurii adoptiei.
(2) In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui sau, consimtamantul parintelui firesc se da in fata instantei judecatoresti odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.
(3) Odata cu solicitarea consimtamantului prevazut la alin. (1) si (2), instanta solicita directiei raportul de consiliere si informare care confirma indeplinirea obligatiei prevazute la art. 14.
Art. 16. - (1) Consimtamantul la adoptie al parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, al tutorelui poate fi dat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului inscrisa in certificatul de nastere.
(2) Parintele firesc sau, dupa caz, tutorele poate revoca consimtamantul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii.
Multumesc pt promptitudinea raspunsului, am studiat si eu personal codul familiei, dar interpretarile juridice ,mai ales practica, apartin specialistilor. De aceea am apelat la dvs, pt a-mi acorda un "prognostic" in ideea in care sunt sanse reale de a "cantari" decizia minorei in balanta (contradictie) cu ambitiile si orgoliul mamei in a nu fi de acord cu infierea(adoptia)...
Multumirea me apersonala este ca sunt aproape de copilasul meu, ca ne putem bucura impreuna de perspectivele vietii, dar implinirea fetitei mele consta in a se simti "protejata" cuprisa de caldura unei familii in toate sensurile termenului, inclusiv cel statutar.
Multumesc inca odata pt raspuns ! Cu stima AdyW
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
AdyW, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie ContSters61818 ContSters61818 Buna seara! Multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea necesara sa citeasca ceea ce scriu si care imi vor spune parerea lor cu privire la problema ... (vezi toată discuția)
Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)
Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)