avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie

Buna seara!
Multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea necesara sa citeasca ceea ce scriu si care imi vor spune parerea lor cu privire la problema urmatoare...
Deci, cam asa stau lucrurile: un cuplu are un copil rezultat in timpul casatoriei. Intervine divortul, in urma divortului copilul fiind incredintat mamei. Dupa un timp mama copilului moare. Sora mamei copilului care avea in fapt grija de copil ia copilul in plasament(cu acordul tatalui copilului, care intre timp are o noua familie cu 2 copii). Intrebarea acum vine, daca sora mamei copilului care are copilul in plasament vrea sa adopte copilul mai este nevoie de consimtamantul tatalui?
Auzisem 2 termeni, adoptie cu efecte depline si adoptie cu efecte restranse... Mai exista cele doua situatii? Care e diferenta intre ele?
Multumesc din suflet pentru lamuriri!
Cel mai recent răspuns: ContSters61818 , utilizator 20:14, 10 Ianuarie 2009
Raspunsul la intrebararile dvs. se afla chiar in legea care reglementeza regimul juridic al adoptiei:
Art. 11. - (1) Persoanele care trebuie să consimtă la adopţie sunt următoarele:
a) părinţii fireşti sau, după caz, tutorele copilului ai cărui părinţi fireşti sunt decedaţi, necunoscuţi, declaraţi morţi sau dispăruţi ori puşi sub interdicţie, în condiţiile legii;
b) copilul care a împlinit vârsta de 10 ani;
c) adoptatorul sau, după caz, familia adoptatoare.

(2) Nu este valabil consimţământul dat în considerarea promisiunii sau efectuării unei contraprestaţii, indiferent de natura acesteia, fie ea anterioară sau ulterioară.

Art. 12. - (1) Consimţământul la adopţie trebuie să fie dat de către părinţii fireşti ai copilului. În cazul adopţiei copilului şi de către soţul adoptatorului, consimţământul trebuie exprimat de către soţul care este deja părinte adoptator al copilului.

(2) Părintele sau părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. Consimţământul reprezentantului legal este obligatoriu.

(3) Dacă unul dintre părinţii fireşti este decedat, necunoscut, declarat, în condiţiile legii, mort sau dispărut, pus sub interdicţie, precum şi dacă se află, din orice împrejurare, în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, consimţământul celuilalt părinte este îndestulător.

(4) Consimţământul părinţilor fireşti ai copilului nu este necesar dacă ambii se găsesc în oricare dintre situaţiile prevăzute la alin. (3), precum şi în cazul adopţiei prevăzute la art. 5 alin. (3).

Art. 13. - În mod excepţional, instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului, dacă se dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să-şi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia dată în condiţiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.

Art. 14. - Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele acestuia trebuie să consimtă la adopţie în mod liber, necondiţionat, şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopţiei, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului. Direcţia în a cărei rază teritorială locuiesc părinţii fireşti sau, după caz, tutorele este obligată să asigure consilierea şi informarea acestora înaintea exprimării de către aceştia a consimţământului la adopţie şi să întocmească un raport în acest sens.

Art. 15. - (1) Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti o dată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.

(2) În cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui său, consimţământul părintelui firesc se dă în formă autentică prin act notarial.

(3) O dată cu solicitarea consimţământului prevăzut la alin. (1), instanţa solicită direcţiei raportul care confirmă îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 14.

Art. 16. - (1) Consimţământul la adopţie al părinţilor fireşti ai copilului sau, după caz, al tutorelui poate fi dat numai după trecerea unui termen de 60 de zile de la data naşterii copilului înscrisă în certificatul de naştere.

(2) Părintele firesc sau, după caz, tutorele poate revoca consimţământul în termen de 30 de zile de la data exprimării lui în condiţiile legii.

Din cate stiu eu, adoptia cu efecte restranse nu mai exista.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Nu se mai pot încheia acte de adopţie cu efecte restrînse. Însă adopţia cu efecte restrînse continuă să producă efecte asupra acelor adopţii făcute anterior modificării legii. Diferenţa dintre adopţia cu efecte depline şi adopţia cu efecte restrînse se manifestă pe planul legăturilor de rudenie dintre adoptator şi rudele lui, respectiv adoptat şi rudele acestuia.

Adopţia cu efecte restrînse are ca efect naşterea legăturilor de rudenie între adoptat şi adoptator, fără ca legăturile de rudenie ale adoptatului cu părinţii săi fireşti să înceteze şi fără ca adoptatul să devină rudă cu rudele adoptatorului.

În cazul adopţiei cu efecte depline, încetează legătura de rudenie dintre adoptat şi părinţii fireşti, iar adoptatul devine rudă atît cu adoptatorul, cît şi cu rudele acestuia.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc mult de tot pentru lamuriri!
Mi-au fost de mare ajutor.
Tot respectul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiere minor 10 ani incredintat tatalui. AdyW AdyW As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)
Buna! - interzicere drept de vizitare copil aflat în plasament I.M.C. I.M.C. Ma numesc Caprariu Ioan Mircea si am un băiat în plasament. Centrul de plasament a deschis procedura de adopție și nu mai imi da voie sa-mi vizitez ... (vezi toată discuția)
Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)