avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara! Schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara! Schimbare nume minor

Am o problema mai dificila de rezolvat.As dori sa trec copilul prietenei mele cu care sunt in concubinaj pe numele meu sau cel putin sa apar la numele de tata in schimbul numelui care este la tata.Problema este ca nu stiu cum pot rezolva aceasta problema simplu si rapid,mentionez ca tatal copilului care este trecut la tata nu s-a interesat de acest copil de cand avea aproximativ vre-o 5 luni iar acuma are 3 ani si 6 luni.De la 5 luni de cand avea copilul eu l-am intretinut.
Cel mai recent răspuns: loana1 , utilizator 12:13, 7 Noiembrie 2013
Nu se poate Decat daca I'l adoptati. Tatal natural nefiind decazut din drepturi trebuie sa si dea acordul pentru adoptie.
De fapt, chiar si decazut din drepturi, tatal natural pastreza dreptul de a consimti la adoptie. Instanta de tutela poate trece insa peste refuzul parintilor firesti daca este in interesul minorului, in conditiile prevazute de noul cod civil.

Art. 464 alin. 2
''2) Părintele sau părinţii decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti păstrează dreptul de a consimţi la adopţia copilului. În aceste cazuri, consimţământul celui care exercită autoritatea părintească este şi el obligatoriu."
Art. 467
"Refuzul părinţilor de a-şi da consimţământul
În mod excepţional, instanţa de tutelă poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţie, dacă se dovedeşte, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia, dată în condiţiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă."



Potrivit art. 7 din OG nr. 41/2003, pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore.

Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.

Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.

Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti. In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.

.
Problema este ca nu stiu cum pot rezolva aceasta problema simplu si rapid,mentionez ca tatal copilului care este trecut la tata nu s-a interesat de acest copil de cand avea aproximativ vre-o 5 luni iar acuma are 3 ani si 6 luni.De la 5 luni de cand avea copilul eu l-am intretinut.



Daca va exista acordul de vointa al tatalui, numele poate fi schimbat, pe cale administrativa.


Succes.

Daca l-ati intretinut, incercati sa-l adoptati. In conditiile date cred ca ar fi cel mai bine pentru copil. Incercati mai mult decat sa ii schimbati numele, chestiune mai usor de rezolvat, dar mai putin utila pentru destinul acestuia. Copiii au nevoie de un mediu stabil ca sa creasca frumos.
Mult succes.
buna ziua! sunt in aceeasi situatie. diferenta este ca eu sunt mama si am un minor de 6 ani. m-am casatorit (cu tatal nu am fost casatorita) si as dori ca fiul meu sa poarte numele meu dupa casatorie. detin o hotarare judecatoreasca de tutele exclusiva.minorul nu isi cunoaste tatal natural, acesta nu s-a mai interesat de el de la varsta de 1,8 ani.
as putea sa ii schimb cumva numele fara acordul lui?
unde trebuie depusa cererea mai inati? la autoritatea tutelara?
mentionez ca in hotarare apare si pensie de plata, pe care nu a platit-o deloc de la terminarea procesului.

multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de acordul lui marykaty- marykaty- sotul meu vrea sa imi adopte fetita din prima casatorie pe care o creste de la varsta de 2 ani , mentionez ca fetita are 5 ani si 3 luni si nu si-a vazut tatal ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe numele mea a copilului 1630817274794 1630817274794 Sunt recasatorit,iar sotia din casatoria anterioara are un copil de 12 ani aflat in crestere si educare,pentru care fostul sot a fost obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Adoptarea fiicei de catre actualul sot Madda85 Madda85 Am avut o relație de concubinaj din care a rezultat o fetița! De când S a născut fetița de 9 ani trăiește cu mine și cu actualul meu soț! Tatăl ... (vezi toată discuția)