avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Totalizarea perioadelor de activitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Totalizarea perioadelor de activitate

Buna ziua.

Daca in ultimele 12 luni consecutive am venituri din salarii din Romania dar in acelasi timp am si din activitati independente din strainatate ma incadrez in TOTALIZAREA PERIOADELOR DE ACTIVITATE ? In acest caz luandu-se in calcul doar veniturile din Romania.

Sau pot beneficia de ICC din ambele surse de venituri?

Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: Florin19775898 , utilizator 17:17, 19 Februarie 2020
Pai ati mai intrebat, e vorba de perioade, nu de venituri, trebuie sa gasiti un avocat specializat care a mai avut astfel de spete.
Am inteles asta. Dar daca in ultimele 12 luni am venituri din ambele surse, tot inseamna ca am facut totalizare? Sau totalizare inseamna doar atunci cand faci completare de luni pentru a indeplini cele 12 luni necesare acordarii de ICC?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt doua situatii prevazute in legislatie :

Ordinul 1474/2011
1. situatie :
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?


solutie : Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

2. Situatie: O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
Multumesc pentru raspunsuri, dar tot nu inteleg. Ar trebui sa primesc icc din ambele surse sau doar la veniturile din tara? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2017
gyagya, utilizator
OUG 111/2010
art.3
...
(5) În situația prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în țară.

In speta, pe cale de interpretare, daca aveti realizate venituri in statele in care se aplica Regulamentul UE si apoi venituri in Romania se iau în calcul ambele venituri.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de cresterea copilului? mihalutza_2006 mihalutza_2006 As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca eu lucrez in Italia, pentru ca fiind membri ai comunitatii europene stiu ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil URIAS URIAS buna ziua, Am realizat venituri intr-un stat membru UE timp de doi ani. Acum sunt insarcinata si am hotarat sa ma intorc in Romania. Va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului pentru persoane angajate in strainatate propache propache In cazul in care mama a lucrat in strainatate in ultimele 12 luni dar se va intoarce sa nasca in tara, este eligibila pentru a primi indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)