Buna ziua!
Intrebarea mea se refera la aspectul juridic ce incadreaza transportul bunurilor personale din Germania in Romania .Aceste bunuri constau in mobilier , elektrocasnice, carti, jucarii pentru copii ( din plus sau electrice), unelte de gradinarit, masini si unelte de reparatii, 7 covoare, 7 biciclete cu mici defecte, material de constructii refolosit sau cumparat ramas ca rest in urma reparatilor facute cum ar fi : plase metalice sau din sarma, scanduri, ) cu toate acestea fiind achizitionate second-hand de la diverse persoane in cea mai mare parte cunostinte sau oferte facute prin intermediul site-urilor de vanzare cu pret redus( cum ar fi spre ex. E-bay )
In 10 ani de sedere pe teitoriul acestei tari am selectionat calitativ si pentru familia mea lucruri pe care le-am reconditionat la domiciliul actual pentru a putea fi refolosite. Cu alte cuvinte am investit ceva efort fizic, psihic si nu in ultimul rand bani si timp.
Piesele de mobilier se compun din bucatarie , sufragerie , biriou , paturi si saltele.
In conditiile in care eu si familia mea schimbam locuinta ca urmare a efectului rezultat in urma clauzelor din contractul de inchiriere al acesteia, costurile de transport al lucrurilor dintr-un loc in altul ar fi enorm pentru o familie cu 3 copii.
Anul acesta ne-am hotarat sa transportam bunurile in tara la parintii nostri si pentru atunci cand ne vom intoarce. Transportul ne costa destul de mult pentru un TIR de marfa dar am vrea sa stim ce costuri suplimentare presupun documentele de trecere a frontierei?
Ce dovezi ne trebuiesc: actul de sedere ? adeverinta de munca?
Ar trebui sa insotim aceste bunuri? Cu cine le putem transporta?
Voi specifica inca odata ca aceste bunuri nu sunt pentru comercializare! sunt bunuri pesonale cumparate second-hand. Banii au fost deja investiti in reparatii si materiale de intretinere, chirie, transport etc.
Va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Incercati sa vb cu un notar care sa incheie un act prin care sa reiasa ca sunteti posesorul acelor bunuri - asta in cazul in care nu aveti documente de achizitie (bonuri, facturi, contracte).
Scrieti un Ladeliste (echivalent al aviz insotire) pe care il dati la transportator.Deoarece se face transport in interiorul EU nu exista control vamal la frontiera deci nu aveti nevoie de intocmire acte de vamuire.