Buna ziua, am lucrat 3 ani pana in luna mai a acestui an (2017) la o gradinita. Contractul s-a incheiat in 4 mai. In iunie a aparut sarcina. In 28 august voi semna contractul la scoala la care am obtinut post in urma examenului de titularizare. Nasterea va fi in martie 2018. Cum sa procedez? Voi putea beneficia de concediu postnatal? Sarcina a venit pe nepusa masa...
Pana la semnarea contractului din 28 august sunt asigurata ca si gravida.
1. Veti beneficia de indemnizatia si concediu de maternitate (concediu de sarcina si lauzie).
Beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate persoanele care au un stagiu minim de cotizare de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......
La gradinita am lucrat 3 ani si jumatate dupa care au intervenit cele 4 luni in care nu am lucrat -aparitia sarcinii- si cum contractul la scoala va incepe la 1 septembrie 2017, in martie 2018 cand voi naste nu voi avea un an continuu de munca ci doar jumatate de an. La acea pauza de 4 luni ma gandesc ca impiedica intrarea in concediu postnatal de unul/doi ani. Multumesc!
Cred ca confundati notiunile ... concediu postnatal face parte din concediu de maternitate care are o durata de 126 de zile .
Concediul pentru cresterea copilului are o durata de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Data nasterii ; martie 2018
Perioada eligibila pentru CCC : aprilie 2016 - martie 2018
Precizati exact (de la ... pana la ... angajata ; de la ... pana la .. casnica etc) ce statut ati avut in perioada eligibila pentru CCC mai sus mentionata.
Da aveti dreptate confund notiunile pt ca nu m-am mai "lovit" de ele:
Angajata pana la 4 mai 2017 timp de 3 ani
5 mai 2017-31 aug 2017 casnica (iunie aparitie sarcina)
1 sept 2017 -angajata pe perioada nedeterminata
Martie 2018 nastere.
Indemnizatie pfa
MLCristina
Buna ziua!
Sunt pfa din 7 martie 2017, cu 6 luni inainte adica din septembrie nu am mai avut contract nicaieri. Acum, sunt insarcinata si termenul e pe 1 ... (vezi toată discuția)