Cel mai "elegant " este sa divortati de comun acord, din vina ambelor parti si fara o hotarare motivata. In masura in care nu se poate astfel, puteti invoca tocmai neintelegerile dintre parti si faptul ca sunteti separati in fapt.
Nu va inteleg de ce nu divortati. Divortul se poate pronunta si fara ca sotia sa fie de acord si/sau sa se prezinte in instanta. Exista suficente motive pentru desfacerea acestei casatori. Chiar daca copilul minor va fi incredintat mameii, la 12 ani e suficent de mare ca sa decida si sa poata sa va viziteze cand vrea, in plus, chiar instanta va stabili un program de vizitare.
Cat priveste un eventual partaj al apartamentului proprietate comuna, daca nici una din parti nu are bani de sulta atunci dumneavoastra va puteti intelege in sensul de a trece cota dumneavoastra din propietate pe numele copiilor si astfel orice neintelegere ar putea fi evitata. Divortati si fara bunuri in comun, atmosfera ar fi mai calma sau, mai bine spus, sicanele ar fi mai usor de evitat.
Nimeni nu va poate obliga sa stati casatoriti....asa ca , divortati daca considerati ca nu mai exista cale de impacare.
Intrucat minorul are 12 ani , acesta va fi audiat in camera de consiliu si intrebat cu care dintre parinti va dori sa locuiasca. Parintele caruia nu i-a fost incredintat minorul va fi obligat la plata unei pensii de intretinere. Cat priveste ceilalti doi copii, intrucat acestia sunt majori, pentru obtinerea pensiei de intretinere trebuie sa va dea ei in judecata. Va sfatuiesc ca daca le dati bani, sa depuneti suma respectiva in contul lor la banca, ei avand posibilitatea sa o ridice de la bancomat....astfel nu se poate invoca ca nu le platiti nimic si ca nu ii ajutati financiar.
Cat priveste bunurile comune, dobandite in timpuil casatoriei, partajarea lor se poate face amiabil, incheind o tranzactie (lucru pe care il puteti face odata cu divortul) sau ajungeti la instanta de judecata, pe calea unei actiuni separate.
divort de comun acord sau nepotrivire de caracter.
Intrucat exista copii minori , divortul prin acordul partilor nu poate opera , chiar daca s-a scurs 1 an de la incheierea casatoriei.(cu precadere ca exista o opozitie vehementa a sotiei )
In schimb , variantele de care ati putea uza ar fi desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a unuia dintre soti , sau cea din culpa comuna(daca , finalmente, lucrurile vor prezenta un alt aspect ).
Prezenta paratului in procesul de divort nu e una obligatorie , intrucat e suficient ca reclamantul sa-si sustina pretentiile , cu mijloace de proba.
Numai neprezentarea acestuia , in mod nejustificat , la doua termene de judecata , conduce la respingerea actiunii , ca nesustinuta.
Asa incat daca aceasta e decizia dumneavoastra , nu ramane decat sa-i dati curs , investind instanta de judecata, judecatoria in a carei raza teritoriala ati domiciliati impreuna , ca soti.