avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna...am 48 ani, sunt casatorit de 20 ani, am trei copii(21, 18 si 12 ani), dar de 6 ani suntem tot in certuri, pentru ca sotia m-a neglijat am fost la alta persoana si apoi tot timpul imi amintea de asta. Chiar daca nu era nimic ea cauta sa gaseasca ceva ca eu sunt de vina si asta o spunea la copii apoi la toti care erau mai aproape matusi, parinti, unchi etc. Tot timpul imi spunea ca eu sunt de vina.
Acum 4 ani ne-am mutat de la apartamentul comun la casa parintilor, deoarece tata a decedat. Deaoarece si aici tot imi cauta nod in papura ca sa arate ca ea buna si eu rau acum 6 luni ne-am separat eu am ramas la casa parintilor si ea sta la apartament. Cei doi copii sunt unul o luna la unul , o luna la celalalt. Al treilea e la facultate asa ca vine doar 1-2 luni pe an acasa. Vreau sa divortez si ea nu vrea nicicum, la inceput ca copii nu vreau, apoi am vorbit si cu copii si au fost de acord ca nu mai merge si vreau si ei dar ea nu vrea pina ii vede pe toti la facultate. In timpul acesta ma urmareste prin copii ce fac si unde ma duc. Si imi vorbeste foarte urit de fiecare data cind ne intilnim, injurii , ma denigreaza si la colegi. Ce motive pot invoca sau ce sa fac sa pot divorta de dinsa.
Am suferit prea mult in ultimi ani din cauza ei ca nu mai vreau nici sa o vad.
Multumesc tuturor ptr ajutor!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:50, 1 Octombrie 2009
Cel mai "elegant " este sa divortati de comun acord, din vina ambelor parti si fara o hotarare motivata. In masura in care nu se poate astfel, puteti invoca tocmai neintelegerile dintre parti si faptul ca sunteti separati in fapt.
Nu va inteleg de ce nu divortati. Divortul se poate pronunta si fara ca sotia sa fie de acord si/sau sa se prezinte in instanta. Exista suficente motive pentru desfacerea acestei casatori. Chiar daca copilul minor va fi incredintat mameii, la 12 ani e suficent de mare ca sa decida si sa poata sa va viziteze cand vrea, in plus, chiar instanta va stabili un program de vizitare.
Cat priveste un eventual partaj al apartamentului proprietate comuna, daca nici una din parti nu are bani de sulta atunci dumneavoastra va puteti intelege in sensul de a trece cota dumneavoastra din propietate pe numele copiilor si astfel orice neintelegere ar putea fi evitata. Divortati si fara bunuri in comun, atmosfera ar fi mai calma sau, mai bine spus, sicanele ar fi mai usor de evitat.
Nimeni nu va poate obliga sa stati casatoriti....asa ca , divortati daca considerati ca nu mai exista cale de impacare.
Intrucat minorul are 12 ani , acesta va fi audiat in camera de consiliu si intrebat cu care dintre parinti va dori sa locuiasca. Parintele caruia nu i-a fost incredintat minorul va fi obligat la plata unei pensii de intretinere. Cat priveste ceilalti doi copii, intrucat acestia sunt majori, pentru obtinerea pensiei de intretinere trebuie sa va dea ei in judecata. Va sfatuiesc ca daca le dati bani, sa depuneti suma respectiva in contul lor la banca, ei avand posibilitatea sa o ridice de la bancomat....astfel nu se poate invoca ca nu le platiti nimic si ca nu ii ajutati financiar.
Cat priveste bunurile comune, dobandite in timpuil casatoriei, partajarea lor se poate face amiabil, incheind o tranzactie (lucru pe care il puteti face odata cu divortul) sau ajungeti la instanta de judecata, pe calea unei actiuni separate.
divort de comun acord sau nepotrivire de caracter.
Intrucat exista copii minori , divortul prin acordul partilor nu poate opera , chiar daca s-a scurs 1 an de la incheierea casatoriei.(cu precadere ca exista o opozitie vehementa a sotiei )

In schimb , variantele de care ati putea uza ar fi desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a unuia dintre soti , sau cea din culpa comuna(daca , finalmente, lucrurile vor prezenta un alt aspect ).

Prezenta paratului in procesul de divort nu e una obligatorie , intrucat e suficient ca reclamantul sa-si sustina pretentiile , cu mijloace de proba.
Numai neprezentarea acestuia , in mod nejustificat , la doua termene de judecata , conduce la respingerea actiunii , ca nesustinuta.

Asa incat daca aceasta e decizia dumneavoastra , nu ramane decat sa-i dati curs , investind instanta de judecata, judecatoria in a carei raza teritoriala ati domiciliati impreuna , ca soti.



Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Divort in caz de adulter claudiu1001 claudiu1001 Buna ziua. Ma intereseaza ce se poate intampla in cazul unui divort pe caz de adulter. E vorba despre o mama ce a inaintat divortul impotriva sotului din cu ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat dolores dolores Sotul meu a intentat proces pentru desfacerea casatoriei iar eu nu intentionez sa ma prezint la tribunal.Ce trebuie sa fac acum ? Sunt de acord cu divortul dar ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez. ce trebuie sa fac? dorumid dorumid Am o casnicie de peste 20 ani, un copil major (student) si o sotie cu care nu ma mai inteleg si de care vreau sa divortez si sa fac si partaj. Pur si simplu nu ... (vezi toată discuția)