Este simplu, daca intr-adevar este ceea ce va doriti. Nu aveti copii minori , lucru ce simplifica procedura divortului. Depuneti cererea de chemare in judecata la judecatoria din raza domiciliului dvs. In aceasta cerere veti cere desfacerea casatoriei, veti invoca motivele ce au determinat luarea acestei decizii, daca detineti probe, le mentionati si pe acestea.Puteti cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei sau din culpa comuna. Puteti deasemenea divorta prin comun acord.
Poate totusi va mai ganditi insa. Vi se vor lasa 2 luni de gandire oricum ,iar dupa trecerea celor 2 luni judectorul va verifica daca inca staruiti in desfacerea casatoriei.
In principiu se depune o cerere de divort la instanta ultimului domiciliu comun al sotilor. Prin cerere sa arata motivele pentru care casatoria nu mai poate continua. Alaturi de cererea de divort se anexeaza certificatul de casatorie in original precum si dovada achitarii taxei juridice de timbru si timbrul judiciar. Daca divortul este consensual, procedura este mai simpla. In cazul in care divortul nu este consensual, in afara de documentele aratate mai sus, se mai depun la dosar dovezi ce pot atesta culpa celuilalt sot.
Odata cu divortul, se poate solicita instantei si partajarea bunurilor comune. Valoarea bunurilor se stabileste initial, urmand a se plati o taxa de timbru. Sotii se pot intelege asupra partajarii bunurilor comune, urmand ca instanta sa ia in considerare intelegerea (tranzactia). In cazul in care sotii nu se inteleg asupra partajului, instanta judeca cererea de partaj, urmand a se administra probe cu privire la punctele de vedere ale sotilor. Fara a intra in detalii, aceasta este in principiu procedura ce trebuie urmata.
Prima etapa: divort din vina exclusiva a celuilalt sot sau din culpa comuna - se redacteaza actiunea, se arata motivele de fapt si de drept, se plateste taxa de timbru si timbru judiciar (39 lei + 0,3 lei), se depune la instanta in raza careia se afla domiciliul comun si, pe baza probelor administrate, se da o sentinta. Ar fi de preferat un divort prin acord (se da o hotarare nemotivata).
A doua etapa: partaj bunuri comune (cele proprii raman astfel si dupa desfacerea casatoriei) - taxa de timbru si timbru judiciar (19 lei + 0.3 lei)...se judeca separat, dupa finalizarea divortului! Ideal ar fi sa se incheie o tranzactie (sa va intelegeti amiabil cu privire la impartirea bunurilor).
Faptul ca nu exista copii minori, simplifica putin lucrurile.
Succes!
taxa de timbru la partaj s-a facut 3% din masa partajabila #-o .
conform noilor taxe de timbru, taxa de tb in cazul partajului este in cuantum de 3% din valoarea partajabila /
partajul se poate judeca separat sau concomitent cu actiunea de divort.
instanta va dispune efectuarea unei expertize a bunurilor comune. in cazul in care ar reiesi o diferenta de valoare a masei partajabile , apreciata de catre dvs., se va plati in plus taxa de timbru calculata in raport cu aceasta diferenta .