avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Depunere acte divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Depunere acte divort

Am hotarat impreuna cu sotia mea sa depunem actele pentru divort din culpa ambelor parti,dar problema e ca avocatul meu e plecat in aceasta saptamana iar saptamana viitoare nu voi mai avea timp eu.Totul e stabilit pentru maine in jurul orei 10,doar ca eu tot nu stiu exact ce trebuie sa specificam in cerere si unde o depunem la judecatorie.Sotia vine din alta localitate,asa ca nu mai pot amana si nici nu imi doresc sa mai aman.Avem doi copii minori,unul va ramane la ea si celalalt la mine.Altfel stiu ca am nevoie de cerere in trei exemplare,certificatul de casatorie in original,copii dupa certificate de nastere la copii,taxa de timbru judiciar si timbru.Inca o problema ar fi si ca certificatele de nastere ale copiilor sunt la sotie si nu vrea sa mi le dea mie,asa ca daca tot am reusit sa o conving sa vina si sa le aduca ar trebui sa le depunem maine.Mie frica ca nu ma descurc cu depunerea actelor fara avocat.Eventual daca aveti un model de cere din culpa ambelor parti,ar fi util.
Cu avocatul ma pot intalni dimineata,dar numai pana la 8 si jumatate,asa ca nu voi avea mult timp de intrebari.Cererea nu o pot formula impreuna cu el deoarece nu am actele necesare care trebuiesc trecute in cerere.Cel putin asa cred,plus ca intr-o jumatate de ora nu stiu daca am timp sa-i explic situatia si sa compunem si cererea.
Ce se intampla cu partajul,unde eu si sotia nu am reusit sa ajungem la un acord?Avem un apartament achizitionat in timpul casatoriei,dar eu am avut o masina netranscrisa pe numele meu,cumparata inainte de casatorie si pe care am vandut-o fratelui meu,acei bani facand parte din prima transa pe care am platit-o pentru apartament.Deci nu am acte doveditoare,insa pot aduce martori in cazul in care sotia nu recunoaste in instanta.Ma ajuta cu ceva sau nu pot face nimic fara acte doveditoare?Partajul il pot incepe acum sau se va judeca separat de divort,acesta din urma fiind din culpa ambelor parti?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:24, 22 Mai 2008
Cred ca ar trebui sa incepeti prin a cauta un avocat care sa acorde cauzei dvs. (daca tot il platiti) mai mult decat 2 minute cat imi va lua mie sa scriu mesajul asta.

Nu carecumva sa va apucati sa depuneti IMPREUNA (semnata de amandoi) o cerere de divort. Aveti copii minori.
Unul dintre dvs trebuie sa fie reclamantul care sa cheme in judecata pe celalat (parat) si sa solicite 1. desfacerea din culpa comuna a casatoriei incheiate la... si trecuta in registrul starii civile al... 2. incredintarea spre crestere si educare a minorului ..., urmand ca minorul ... sa fie incredintat paratului/ei. 3... (eventual partaj, daca nu e cumva mai bine sa-l solicitati printr-o cerere ulterioara)
Cererea trebuie MOTIVATA (trebuiesc dezvoltate motivele pentru care nu mai este cu putinta continuarea acestei casatorii ... aici nu avem modele pentru ca fiecare situatie e diferita) si DOVEDITA (prin cere se propun si probe: interogatoriu, martori sau macar un martor comun). Nu merge prin acord pentru ca aveti copii minori.
Asa ca nu trebuie sa va tineti de manuta la depunerea cererii, doar reclamantul trebuie sa fie prezent la depunerea ei.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
romascanu, moderator
Daca avocatul e plecat saptamana asta, cum de il puteti vedea dimineata? :O
Oricum, nu aveti nevoie de prezenta ambilor ca sa depuneti o cerere.
Nu aveti nevoie nici de toate actele alea, doar aratati in cerere ca le veti depune sau ca o parte dintre ele sunt la sotie.
De asemenea, poate depune si ea cererea, fara dv.
Nu inteleg, de ce e musai sa depuneti impreuna?
Va intalniti sa va puneti de acord... NU vad de ce anume trebuie depusa cererea maine.
Si daca aveti avocat, acesta va trimite cererea din care lipseste datele dv. personale pe net... Si le completati...
Nu exista date de completat pe care un om sa nu le stie, doar daca si-a uitat datele de nastere ale copiilor sua data casatoriei... Ori nu mai stie cum o chema pe sotie.
Asa incat, daca sotia vine maine, puteati avea actiunea facuta de acum o luna...

Avand in vedere ca esenta e motivarea neintelegerilor, nu vad cum sa va aratam un model... caci model de neintelegeri, mai rar... :( In rest, v-a spus colega mai sus.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
romascanu a scris:

Cererea trebuie MOTIVATA si DOVEDITA (prin cere se propun si probe: interogatoriu, martori sau macar un martor comun). Nu merge prin acord pentru ca aveti copii minori.

În acţiunea de divorţ interogatoriul este inadmisibil pentru dovedirea motivelor de divorţ (a se vedea dispoziţiile art. 612 alin. ultim C.pr.civ.).;)
Chiar dacă soţii sunt de acord cu divorţul nu puteţi divorţa prin acord deoarece există copii minori rezultaţi din căsătorie. Astfel, stabiliţi de comun acord care dintre soţi va avea calitatea de reclamant, astfel că acela va merge personal la instanţă şi va depune cererea de divorţ prin care va cere:
- desfacerea căsătoriei încheiate la data de .............. şi înregistrată la ............. sub nr. ..........., din culpă comună, fără motivare (art. 617 alin. 2 C.pr.civ.),
- încredinţarea minorilor către pârâtă/reclamant, după caz cu arătarea numelui şi a datei de naştere a minorilor;
- obligarea părintelui căruia nu i s-a încredinţat minorul la plata pensiei de întreţinere în favoarea acestuia,
- păstrarea numelui sau revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei de soţul care prin căsătorie a purtat numele celuilalt soţ.
Acţiunea de divorţ se va motiva în fapt şi în drept, respectiv se vor detalia în câteva rânduri motivele pe care se bazează cererea.
Se va arăta în acţiune că probele vor fi: înscrisuri şi martori, urmând a depune odată cu cererea copie certificat căsătorie, copie certificat nastere minori, timbrajul (taxă timbru judiciar de 39 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei). Numele unui martor îl puteţi specifica fie în acţiune, fie la primul termen de judecată. Un singur martor fiind suficient dacă părţile sunt de acord cu desfacerea căsătoriei.
Vă sfătuiesc să apelaţi la avocatul angajat, care TREBUIE să aibă timp pentru dv. pentru că de aceea l-aţi plătit!
Cu privire la partaj, vă recomand să introduceţi o acţiune separată deoarece aceasta va dura până va fi soluţionată dacă părţile nu se înţeleg, iar instanţa învestită cu acţiunea de divorţ, în cazul în care va fi învestită şi cu o cerere de partaj, o va disjunge, urmând a fi judecată separat.;)
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Cora, art. 612 alin. 6 a fost declarat neconstitutional in octombrie 2007, dupa o sesizare intr-un dosar ce se afla pe rolul Judecatoriei sector 6. E decizia 969, nu ma intreba cum de am tinut minte numarul... ;)

In consecinta, desi au fost 3 sau 4 opinii se parate (adica una, dar semnata de 3-4 judecatori din complet), decizia este definitiva si general obligatorie... prin urmare, interogatoriul este admis ca proba in divort de peste jumatate de an.
Devizia e pe saitul CCR.
Avlil, multumesc! :D
Nu am stiut de aceasta decizie de neconstitutionalitate.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort TESO TESO ce acte am nevoie ptr divort daca am o fetita de 1 an si mergem cu sotul impreuna sa depunem divortul?bunuri comune nu avem ce am avut a impartit deja noi ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca nu am bani de avocat cosmin3000cosmin cosmin3000cosmin am lucrat in germania anul acesta in timpul cat am fost in germania sotia mea sia gasit pe altcineva am aflat asta dupa ce am venit si am cheltuit o parte din ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna snowwhite snowwhite as avea nevoie de ajutor... as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un ... (vezi toată discuția)