romascanu a scris:
Cererea trebuie MOTIVATA si DOVEDITA (prin cere se propun si probe: interogatoriu, martori sau macar un martor comun). Nu merge prin acord pentru ca aveti copii minori.
În acţiunea de divorţ interogatoriul este inadmisibil pentru dovedirea motivelor de divorţ (a se vedea dispoziţiile art. 612 alin. ultim C.pr.civ.).;)
Chiar dacă soţii sunt de acord cu divorţul nu puteţi divorţa prin acord deoarece există copii minori rezultaţi din căsătorie. Astfel, stabiliţi de comun acord care dintre soţi va avea calitatea de reclamant, astfel că acela va merge personal la instanţă şi va depune cererea de divorţ prin care va cere:
- desfacerea căsătoriei încheiate la data de .............. şi înregistrată la ............. sub nr. ..........., din culpă comună, fără motivare (art. 617 alin. 2 C.pr.civ.),
- încredinţarea minorilor către pârâtă/reclamant, după caz cu arătarea numelui şi a datei de naştere a minorilor;
- obligarea părintelui căruia nu i s-a încredinţat minorul la plata pensiei de întreţinere în favoarea acestuia,
- păstrarea numelui sau revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei de soţul care prin căsătorie a purtat numele celuilalt soţ.
Acţiunea de divorţ se va motiva în fapt şi în drept, respectiv se vor detalia în câteva rânduri motivele pe care se bazează cererea.
Se va arăta în acţiune că probele vor fi: înscrisuri şi martori, urmând a depune odată cu cererea copie certificat căsătorie, copie certificat nastere minori, timbrajul (taxă timbru judiciar de 39 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei). Numele unui martor îl puteţi specifica fie în acţiune, fie la primul termen de judecată. Un singur martor fiind suficient dacă părţile sunt de acord cu desfacerea căsătoriei.
Vă sfătuiesc să apelaţi la avocatul angajat, care TREBUIE să aibă timp pentru dv. pentru că de aceea l-aţi plătit!
Cu privire la partaj, vă recomand să introduceţi o acţiune separată deoarece aceasta va dura până va fi soluţionată dacă părţile nu se înţeleg, iar instanţa învestită cu acţiunea de divorţ, în cazul în care va fi învestită şi cu o cerere de partaj, o va disjunge, urmând a fi judecată separat.;)