buna ziua.Va rog daca ma puteti ajuta cu lamurirea acestei expresii si anume incuviintarea executarii silite si anume cand o onstanta judecatoreasca adminte incuviintarea excutarii silite , ce se executa prima data, suma restanta din credit dobanzi si penalitati , sau nu conteaza ordinea popririi? va multumesc
Incuviintarea executarii silite este o procedura indeplinita de executorul judecatoresc dupa ce primeste cererea de executare silita din partea creditorului. Executorul judecatoresc se duce la instanta cu cererea creditorului si cu titlul executoriu si solicita sa se incuviinteze executarea silita. Este o formalitate prin care instantele verifica daca intr-adevar exista un titlu executoriu pentru a incepe executarea.
Suma executata trebuie privita ca un tot unitar. Daca este vorba despre un credit, acesta se declara scadent anticipat (conform contractului de creditare, va include suma principala, dobanzi, penalitati si alte sume datorate in temeiul contractului). Intreaga suma astfel calculata se executata de catre executor, fara a se face vreo diferenta intre debit principal, dobanzi sau penalitati. In momentul in care se executa silit, contractul de credit se reziliaza si nu mai curg penalitati de intarziere conform contractului. Se calculeaza doar dobanda datorata pana la plata integrala. Aceasta dobanda se calculeaza la final, in functie de data la care se stinge debitul (care cuprinde intreaga suma datorata conform contractului si calculata la data declararii scadentei anticipate).
Executare
MihaiCL
Buna ziua.
Intr un dosar de incuviintare executare silita s a dat urmatoarea solutie de catre judecatorie.
Admite cererea formulată de Biroul Executorului ... (vezi toată discuția)