In cazul in care o infractiune este judecata de instanta prin aplicarea unei amenzi inculpatului si inculpatul plateste amenda hotarata, ulterior continuand aceeasi infractiune, se poate interpreta ca recidiva?
Nu se afla in stare de recidiva, dar se constata ca are antecedente penale si se va tine cont la individualizare pedepsei.
ART. 41
Recidiva
(1)
Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie sau cu intenţie depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.
(2) Există recidivă şi în cazul în care una dintre pedepsele prevăzute în alin. (1) este detenţiunea pe viaţă.
(3) Pentru stabilirea stării de recidivă se ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.
Sau odata platita amenda, inculpatul este "spalat" privind activitatea infractionala ptr care a fost pedepsit cu amenda, aceasta insemnand ca o continuare a aceleasi activitati infractionale ducand tot la o...amenda?
Instanta poate pronunta orice solutie, inclusiv amenda penala. Totusi, daca retine ca inculpatul este perseverent in activitatea infractionala, este posibil sa se indrepte catre o solutie de condamnare cu inchisoarea cu suspendarea executarii sub supraveghere.
In cazul amenzii penale, poate interveni reabilitarea de drept in conditiile de mai jos:
ART. 165
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere,
dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
ART. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.