avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... constatare recidiva infractiune cu amenda
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

constatare recidiva infractiune cu amenda

Buna ziua,
Infractiune de 1-3 luni inchisoare sau amenda.
Faza: trmitere in judecata inculpat, prin rechizitoriu
Asteptari sentinta: 100zile amenda x 30 lei, respectiv 100 zile de munca in folosul comunitatii

Intrebari:
1.in acest caz mai exista acea perioada de proba de 2-4 ani?
2. daca se achita amenda, inculpatul e reabiltat de drept
3. daca inculpatul continua aceeasi infractiune dupa achitarea amenzii, se poate ajunge la aceeasi solutie sau exista temei prin care i se poate da 1-3 luni cu executare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:31, 19 August 2017
Ce pedeapsa a pronuntat instanta?
Inca nu a pronuntat (si nici nu a inceput procesul) dar ma astept la o amenda, asa cum am iterat.
Ultima modificare: Vineri, 18 August 2017
asaofi, utilizator
Daca ii este aplicata o pedeapsa cu suspendare este complicata situatia pentru inculpata in az de comitere a unei noi inractiuni.
E greu de zis ce sanctiune se aplica pentru ca depinde de multe lucruri...

Poate scapa de inchisoare si a doua oara daca are avocat foarte bun.

A treia oara insa nu cred ca va mai merge indiferent cat de bun ar fi avocatul.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu intreb una, dvoastra imi raspundeti alta. Asadar repet intrebarea:

In cazul in care o infractiune este judecata de instanta prin aplicarea unei amenzi inculpatului si inculpatul plateste amenda hotarata, ulterior continuand aceeasi infractiune, se poate interpreta ca recidiva?
Sau odata platita amenda, inculpatul este "spalat" privind activitatea infractionala ptr care a fost pedepsit cu amenda, aceasta insemnand ca o continuare a aceleasi activitati infractionale ducand tot la o...amenda?

Ptr o condamnare cu suspendare, lucrurile sunt clare.

In cazul in care o infractiune este judecata de instanta prin aplicarea unei amenzi inculpatului si inculpatul plateste amenda hotarata, ulterior continuand aceeasi infractiune, se poate interpreta ca recidiva?

Nu se afla in stare de recidiva, dar se constata ca are antecedente penale si se va tine cont la individualizare pedepsei.
ART. 41
Recidiva
(1) Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an şi până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârşeşte din nou o infracţiune cu intenţie sau cu intenţie depăşită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.
(2) Există recidivă şi în cazul în care una dintre pedepsele prevăzute în alin. (1) este detenţiunea pe viaţă.
(3) Pentru stabilirea stării de recidivă se ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.
Sau odata platita amenda, inculpatul este "spalat" privind activitatea infractionala ptr care a fost pedepsit cu amenda, aceasta insemnand ca o continuare a aceleasi activitati infractionale ducand tot la o...amenda?

Instanta poate pronunta orice solutie, inclusiv amenda penala. Totusi, daca retine ca inculpatul este perseverent in activitatea infractionala, este posibil sa se indrepte catre o solutie de condamnare cu inchisoarea cu suspendarea executarii sub supraveghere.
In cazul amenzii penale, poate interveni reabilitarea de drept in conditiile de mai jos:
ART. 165
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
ART. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse.


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 August 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Reabilitarea după condamnarea cu supraveghere Valentin1605 Valentin1605 Buna ziua, In data de 28.10.2014 am fost condamnat la o pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare si 2 ani perioada de proba; întrebarea este când ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept sau judecatoasca? dani_nastase dani_nastase Buna seara.In data de 22.09.2015 am fost condamnata definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare de 3 ani. As vrea sa stiu data la ... (vezi toată discuția)