avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Demarare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Demarare succesiune

buna seara! A-si dori sa fac o taxa de succesiune la notar .Tatal meu a decedat in 2011 si ca mostenitori sunt 2 copii din prima casatorie a tatalui , eu din a doua casatorie si mama mea , adica a doua sotie . ce acte imi trebuiesc pt a incepe demersurile taxei succesorale ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:23, 22 August 2017
Doamna, taxa e suma de bani pe care o platiti la notar pt efectuarea succesiunii, hai sa mai incercam sa gandim un pic.
Acte necesare pt succesiune:
actele de identitate ale moștenitorilor;
certificatul de deces al defunctului (original sau duplicat);
certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces / certificatul de moştenitor / sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
certificat de naştere şi căsătorie al descendenţilor (copii, nepoţi) sau al altor rude care au dreptul la succesiune1.
2 martori care l-au cunoscut pe defunct;
dacă există, testamentul.

Alte acte care dovedesc averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :
acte proprietate bunuri imobile: contract vânzare-cumpărare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit - acestea se vor obține prin intermediul biroului notarial care va transmite băncii o adresă de trimitere), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;
Ultima modificare: Duminică, 20 August 2017
emil6702, utilizator
Buna seara , multumesc pt raspunsul dat . Dupa ce se face taxa de succesiune si se stabilesc cotele parte a fiecarui mostenitor , (bunul fiind un apartament , pe care vrem sa l vindem ) , cine face vanzarea ? Proprietarul ce apare in actul de proprietate sau toti mostenitorii la un loc ?
Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
Veronica1974, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce se face succesiunea fiecare mostenitor poate sa-si vanda partea care i se cuvine sau impreuna cu ceilalti pot vinde intreaga mostenire.
Se face SUCCESIUNEA.
Taxele nu se fac.
Imobilul va fi vandut de cei care raman mostenitori. Cei care nu au nici o pretentie si dau declaratie de renuntare, nu mai au nici o calitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire valeriutudor valeriutudor rog frumos sa mi se spuna ce acte imi sunt necesare pt dezbaterea mostenirii,respectiv mama a murit si ca mostenitori sunt eu si tatal meu; multumesc (vezi toată discuția)
Succesiune ella67 ella67 Fosta mea soacra a decedat recent. A avut doi baieti: fostul meu sot (decedat anul trecut) si cumnatul meu. Am un copil de 16 ani cu fostul meu sot (noi am ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie duse la notar pt realizarea succesiunii? ianca1980 ianca1980 Buna ziua. Va rog frumos sa imi spuneti de ce acte este nevoie atunci cand se face o succesiune.Unchiul meu a decedat de doua saptamani,iar in urma lui au ... (vezi toată discuția)