buna seara! A-si dori sa fac o taxa de succesiune la notar .Tatal meu a decedat in 2011 si ca mostenitori sunt 2 copii din prima casatorie a tatalui , eu din a doua casatorie si mama mea , adica a doua sotie . ce acte imi trebuiesc pt a incepe demersurile taxei succesorale ?
Doamna, taxa e suma de bani pe care o platiti la notar pt efectuarea succesiunii, hai sa mai incercam sa gandim un pic.
Acte necesare pt succesiune:
actele de identitate ale moștenitorilor;
certificatul de deces al defunctului (original sau duplicat);
certificatul de căsătorie al soţului supravieţuitor ( sau certificatul de deces / certificatul de moştenitor / sentinţa judecătorească de divorţ, după caz);
certificat de naştere şi căsătorie al descendenţilor (copii, nepoţi) sau al altor rude care au dreptul la succesiune1.
2 martori care l-au cunoscut pe defunct;
dacă există, testamentul.
Alte acte care dovedesc averea defunctului (după caz), pentru stabilirea masei succesorale :
acte proprietate bunuri imobile: contract vânzare-cumpărare/construire, proces verbal de predare-primire a locuinţei; contract de împrumut şi adeverinţa de achitare integrală;
certificat fiscal eliberat de Administraţia Financiară;
acte proprietate automobil (talon, carte de identitate);
certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiară;
certificat acţionar, carnete C.E.C. , conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit - acestea se vor obține prin intermediul biroului notarial care va transmite băncii o adresă de trimitere), act concesiune pentru locul de veci, adeverinţa cu valoarea locului de veci, eliberată de Administraţia Cimitirelor sau de Parohie;
Buna seara , multumesc pt raspunsul dat . Dupa ce se face taxa de succesiune si se stabilesc cotele parte a fiecarui mostenitor , (bunul fiind un apartament , pe care vrem sa l vindem ) , cine face vanzarea ? Proprietarul ce apare in actul de proprietate sau toti mostenitorii la un loc ?
Se face SUCCESIUNEA.
Taxele nu se fac.
Imobilul va fi vandut de cei care raman mostenitori. Cei care nu au nici o pretentie si dau declaratie de renuntare, nu mai au nici o calitate.
Succesiune
ella67
Fosta mea soacra a decedat recent. A avut doi baieti: fostul meu sot (decedat anul trecut) si cumnatul meu. Am un copil de 16 ani cu fostul meu sot (noi am ... (vezi toată discuția)