avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzarea a mai mult de o proprietate intr-un an
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzarea a mai mult de o proprietate intr-un an

Draga membri,

As dori sa vand 2-3 garsoniere vechi anul acesta. Mi s-a spus de la un agent imobiliar ca, daca as vinde mai mult de o proprietate pe an, at trebui sa platesc TVA. N-am gasit nimic foarte relevant legat de aspectul acesta pe internet. Ce am gasit se referee la proprietati noi. Intrebarea mea este, exista extra impozite/ TVA de platit daca o persoana fizica vinde mai multe proprietati vechi intr-un an calendaristic? Tin sa mentionez ca nici una nu ajunge la plafonul de 450 000 lei, desigur. Nici toate 3 nu cred ca ajung acolo.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
george_a, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:25, 21 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie. Plafonul de TVA este de 220.000 lei.

Cod fiscal:

ART. 310 - Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire , pentru operațiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
...........
(3) Persoana impozabilă care îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricând pentru aplicarea regimului normal de taxă. Persoana impozabilă care realizează în cursul unui an calendaristic exclusiv operațiuni scutite fără drept de deducere conform art. 292 nu se consideră că depășește plafonul prevăzut la alin. (1).

Art 292 alin 2 lit F;

(2) Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile.

Norme:

Exemplul nr. 3: O persoană fizică realizează în cursul anului 2015 cinci livrări care ar fi scutite conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Deși în anul 2015 persoana fizică a devenit în principiu persoană impozabilă, nu a avut obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA deoarece a realizat numai operațiuni scutite.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cât e tva pentru un teren în valoare de 10.000 de euro? Corina271 Corina271 Buna ziua! Vreau sa cumpăr un teren în valoare de 10000 de euro și as dorii sa știu cat la suta e TVA? (vezi toată discuția)
Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)