avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termenul de prescripție a răspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termenul de prescripție a răspunderii penale

Buna!

Care este sau cum se calculeaza termenul de prescriptie a unei pedepse de 2 ani cu suspendare?
Fapta a fost comisa in august 2010 iar decizia a fost luata in februarie 2015.
Numarul dosarului a fost 2069/1/2014 la ICCJ.

Care sunt pasii de urmat de indata ce termenul este indeplinit?

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
Admin, administrator
Buna ziua!

Cand executarea este suspendata nu are rost sa vorbim de o prescriptie a executarii. Daca era fara suspendare, atunci se putea pune problema a 7 ani de prescriptie a executarii. Prescriptia faptei de care sunteti acuzat nu mai are niciun efect daca s-a judecat asa repede dosarul. Se punea problema doar daca treceau mai mullti ani pana sa vi se dea verdictul.

Cu stima.
Inseamna ca am confundat termenii, imi cer scuze, nu sunt in domeniu.
Intrebarea este cand pot cere 'curatarea' cazierului judiciar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intervine reabilitarea de drept daca condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronuntat revocarea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Va referiti la termenul de reabilitare?
Daca da atunci se va aplica art. 165 si 167 alin 4 C.P.
art. 165 Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
art. 167 alin 4
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

Da, asta voiam sa aflu, doar ca nu inteleg daca reabilitarea are loc pur si simplu sau trebuie inceput alt proces pentru a cere asta?
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
Constantin Alin, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot cere reabilitarea prin instanta dupa curgerea termenului de incercare ghita186 ghita186 As vrea sa-mi fac reabilitarea dupa ce trece termenul de incercare sa nu mai astept 3ani pentru reabilitare de drept .Pot introduce o actiune in instanta? ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judecătorească Vanzarionline Vanzarionline Buna ziua Am primit o condamnare de 2 ani cu suspendare si 3 ani de incercare in aprilie 2016 pentru frauda informatica. Dupa cat timp pot cere reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea după condamnarea cu supraveghere Valentin1605 Valentin1605 Buna ziua, In data de 28.10.2014 am fost condamnat la o pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare si 2 ani perioada de proba; întrebarea este când ... (vezi toată discuția)