avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, posibilitate de modificare cotă rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, posibilitate de modificare cotă rezervatar

Socrul meu a lasat prin testament averea sa sotiei si celor 2 copii. Sotul meu, fiind din prima casatorie, a fost mentionat ca mostenitor rezervatar. Cota lui am inteles ca ar fi 1/8 din masa succesorala. Daca invocam aplicarea art.1090 din Codul civil la dezbaterea succesiunii, aceasta cota ar putea creste?
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 11:48, 24 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Nu are legatura art. 1090 c.civ cu sotul dumneavoastra. Acel articol se refera la dreptul sotului supravietuitor pe cand sotul dumneavoastra este descendent.
Inteleg ca sunt mostenitori;
- sotie supravietuitoare gratulata prin testament;
- 2 descendenti (copii) gratulati prin testament;
- sotul dumneavoastra, descendent (copil) negratulat prin testament.
In aceste conditii cotele sotului dumneavoastra sunt:
- bunuri realizate impreuna cu a doua sotie: 3/48 din acele bunuri;
- bunuri proprii ale socrului (realizate inainte de casatorie sau mostenite): 3/24 din acele bunuri.
Ultima modificare: Joi, 24 August 2017
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Multumesc mult!
Nu inteleg calculul de mai sus, in opinia mea cota maxim rezervata de lege lui este de 1/8 din masa succesorala, cum spuneati si dv.
Buna ziua,
M-am referit la doua categorii de bunuri: cele realizate impreuna cu a doua sotie si cele realizate inaintea celei de a doua casatorii.
Cotitatea disponibila (care se poate lasa prin testament) este de 1/2 din cota legala conform art. 1088 C.C.
Bunuri realizate in perioada casatoriei: sotia are 5/8 din INTREG si copiii impart 3/8 din INTREG (m-am referit la intreg nu la masa succesorala care este 1/2 din intreg).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire ContSters438025 ContSters438025 Socrul meu a lasat prin testament averea sa sotiei si celor 2 copii. Sotul meu, fiind din prima casatorie, a fost mentionat ca mostenitor rezervatar. Cota lui ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)