avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate iesi din indiviziune ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate iesi din indiviziune ?

Buna ziua,

Am in comun cu fostul sot un apartament si as vrea ca dupa procesul de partaj sa raman cu apartamentul si sa-i platesc o sulta stabilita de instanta de judecata.
Cum se poate face iesirea din indiviziune ?
Pot merge cu hotararea definitiva de partaj la Oficiul de Cadastru sa modifice in Cartea Funciara actele casei astfel incat sa fiu eu unicul proprietar si sa se mentioneze undeva ca am de platit o sulta catre el ?
Mentionez ca buna intelegere (incheierea unei tranzactii de comun acord) nu este posibila, nu vrea...eu sunt reclamantul.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 00:03, 2 Octombrie 2009
In cazul in care partile nu se inteleg pe cale amiabila , atribuirea bunului imobil catre una din parti cu obligatia de a-l despagubi pe celalalt cu o suma de bani (sulta) se face numai pe cale judecatoreasca ! Ca atare , trebuie sa il actionati pe sotul dvs in judecata pentru partajarea bunului , ocazie cu care solicitati instantei sa va atribuie dvs bunul cu obligatia de a-l dezdauna pe sot cu contravaloarea partii sale din imobil.
Finalitatea procesului de partaj este sa stabileasca daca si cine ramane cu bunul imobil, iar daca acesta se va trece in lotul dvs., este foarte posibil sa fiti obligata sa platiti si sulta. Aceasta operatiune depinde si de restul masei partajabile (ma refer la bunurile mobile pe care le-ati dobandit in comun, in masura in care exista) si de contributia fiecaruia la constituirea acestei mase partajabile. In masura in care, prin hotarare judecatoreasca vi se atribuie imobilul in lot si se stabileste sa platiti sulta catre sot, veti putea inscrie ca atare hotararea la Cartea Funciara, adica se va inscrie si sulta. Dar trebuie sa stiti ca apartamentul/ imobilul va figura ca fiind grevat de sarcini pana la momentul in care veti face dovada achitarii sultei.
Dovada achitarii sultei o veti putea face fie prin recipisa de consemnare CEC cu care ati consemnat suma reprezentand sulta pe numele sotului in contul de consemnatiuni de le CEC, fie printr-o declaratie a sotului din care rezulta ca si-a primit sulta. Doar atunci veti putea radia sarcina din Cartea Funciara.
Intrucat nimeni nu e obligat a ramane in indiviziune , si intampinati dificultati in vederea sistarii acestei stari , nu va ramane decat sa sesizati judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil.

In vederea partajarii prin atribuirii sunt avute in vedere urmatoarele considerente: cota parte stabilita in urma contributiei prin sume de bani , imbunatatirile aduse bunului , profesia sotilor , si , in caz ca va fi apreciat ca valid acest mod de imparteala , sulta va intregi dreptul de proprietate al celuilalt sot.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
As avea 3 intrebari:

- care este timpul maxim pe care-l pot obtine pentru achitarea sultei ? ;
- inscrierea sultei in urma hotarararii in Cartea Funciara dureaza mult ?
- dupa obtinerea hotararii si inscrierea in CF a sultei pot obtine un credit ipotecar/imobiliar ?...sau bancile fug de asa ceva ?

Cam care este criteriul (mai bine zis algoritmul de calcul) de atribuire in procente a imobilului ? Din calculele mele (calcule ce pot fi dovedite cu inscrisuri) eu am contribuit cu aproximativ 55 % contributii proprii de dinaintea casatoriei si el cu 20 %...

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
loanabelciu, utilizator
prin incheiere instanta stabileste si termenul in care coproprietarul caruia i s-a atribuit imobilul , este obligat sa plateasca sulta celuilalt coproprietar .

in privinta contractarii creditului, va trebui sa va interesati la banca .

Alte discuții în legătură

Vanzare casa coproprietari indra28 indra28 Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Coproprietarii A si B detin un imobil.B a deschis actiune de partaj si a obtinut o hotarare definitiva si ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)
Sulta inscrisa in cartea funciara tibors tibors Sulta stabilita de Instanta judecatoreasca se inscrie in Cartea Funciara numai la cererea expresa a unuia dintre coproprietari ? Neplata sultei catre ... (vezi toată discuția)