avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 10 zile termen de plata?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

10 zile termen de plata?

As dori sa va intreb, daca asociatiile de bloc au si acestea de respectat o legislatie? Daca da, atunci, exista un termen de plata al intretinerii, pe care al trebui sa-l respecte fiecare asociatie in parte? Ma intereseaza daca exista o lege sau o regula in aceasta privinta, deoarece, unde locuiesc, intretinerea se afiseaza pe 20 a fiecarei luni si pana pe data de 30 a aceleiasi luni trebuie achitata, sub pretextul ca se adauga penalizari dupa aceasta data, intrand in luna urmatoare...vreau sa stiu daca au dreptul sa procedeze asa.
La fel este si cu apa la pausal… daca eu am platit pe august, 15mc³, iar luna aceasta am dus un index care indica 10 mc³ consumati de cand am dus ultimul index si pana in prezent, de ce ar trebui sa mai platesc iar apa? Nu ar fi normal sa fie pe 0, iar cei 5 mc³ sa ramana pentru luna viitoare, cand, daca o sa consum 7mc³,o sa platesc doar 2mc³? Am prezentat si aceasta problema, deoarece, indifferent daca duc sau nu apa, o data ce m-au pus la pausal nu mai scad nimic, nici daca duc indexul apometrului, tot cu 15mc³ ma trezesc…platesc cel mai mult de pe toata scara.
Va multumesc anticipat pentru raspuns, iar daca nu m-am facut inteleasa, va rog sa-mi oferiti un numar de telefon unde pot pune aceste intrebari, daca exista o administratie a asociatiilor de bloc, pentru ca vreau neaparat sa aflu cat mai repede un raspuns.
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 08:45, 2 Octombrie 2009
Da. Legea 230/2007+HG1588/2007(Normele de aplicare)
Legea 230/2007
Art. 49
(2) Termenul de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

HG 1588/2007
ART. 25
(1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 de zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.
Ca si legislatie exista Legea 230 din 2009 cu normele de aplicare publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18.01.2008. Art. 49. din legea 230/2007 prevede ca - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa."
Deci, pentru a percepe penalitati trebuie sa existe o hatarare in baza careia s-a stabilit perceperea lor, cuantumul si data de la care se percep. In ceea ce priveste apa pe care o consumati solutia este un pic nuantata: daca aveti un contor in casa sau daca aveti doar un aparat de inregistrat. Nu stiu exact care este practica locala. Astfel, daca aveti un contor, va trebui sa achitati doar ceea ce intregistreaza, daca aparatul care inregistreaza consumul nu este recunoscut ca si contor, iar consumul este cel de la contorul general al blocului si se raporteaza la ceea ce a consumat fiecare apartament, este posibil sa vi se adauge si o parte din pierderile/ diferentele intre consumul total pe scara si cele inregistrate de contorul general, dar si pentru asta trebuie sa existe o hotarare a asociatiei de proprietari.
Termenul de plata Asa cum vi s-a aratat deja, asociatia poate sa-si stabileasca un termen scadent. La Dv. acesta este de 10 zile, adica pana la sfarsitul lunii.
Ceea ce nu este in ordine este faptul ca s-ar penaliza neplata acestei cote daca intrati in luna imediat urmatoare. Corect si legal, penalizarea intervine dupa scurgerea a inca 30 de zile de la data scadenta. Daca, de exemplu, scadenta pentru luna august este 30 sept., atunci, in cazul in care nu ati platit cota pentru luna august pana la 30 octombrie, de-abia de-atunci incolo puteti fi penalizata. Mai pe scurt spus aveti la dispozitie o perioada de 40 zile sa va platiti o cota lunara fara a fi penalizata. Altfel, este ilegal si abuziv.

Apa la pausal. Pentru un bloc contorizat individual nu exista notiunea de plata "la pausal". Daca nu ati dus indexul la timp vi se poate estima un consum care se regularizeaza o data cu aducerea indexului la administrator.
Dar locatarii platesc, in afara de consumul individual, declarat, estimat si regularizat, dupa cum e cazul....si o pierdere de apa, rezultata din diferenta de consum facturat de furnizor si suma consumurilor declarate si estimate ale locatarilor. Aceasta diferenta se imparte locatarilor dupa cum s-a decis in asociatie.
Ceea ce inteleg din spusele Dv. ca vi se intampla este iarasi un abuz si o incalcare a normelor legale.

Aveti aici doua link-uri care va duc la textul Legii si a Normelor, cititi-le si documentati-va din lege. Noi am incercat doar sa va explicam cate ceva.
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
Penalitățile la intarziere se iau funcție de hotărarile din AG.In general listele
se afișează spre sfarsitul lunii.La 30 zile calendaristice dela prima zi
de afișare se calculează și penalitățile.
Posibil in alte asociații s-au luat hotarari să se plătească la 20 zile funcție de
scadența la facturi (nu au fond de rulment sau sant mulți restanțieri).
In ceea ce privește plata apei reci -sincer nu prea am ințeles-Aveți apometrul
dar plăți paușal.Normal ar trebui să plătiți cat consumați conform apometrului.
Celălalte calcule depind de bucătăria fiecărei asociații .
gresit mariana apost...nu mai dati sfaturi eronate..cititi si retineti ce spune legea..nici..La 30 zile calendaristice dela prima zide afișare se calculează și penalitățile.si nici...Celălalte calcule depind de bucătăria fiecărei asociații . nu sunt corecte
in cazul speta penalizarea se aplica dupa 40 zile...10 +30
Nu se poate numi consum pausal..la apartamente cu apometre.Este un consum ESTIMATIV,ce reprezinta o medie a consumului pe ..ultimele 3 luni,tocmai a nu aparea probleme la regularizare..

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza dif consumurilor de apa rece si calda ? TU TU Totalul consumurilor de apa rece si calda iregistrate de contoarele individuale nu corespunde cu consumul facturat comform contorelor de bransament. In acest ... (vezi toată discuția)
Calcul intretinere si penalitati intarziere unique636 unique636 Buna ziua Locuiesc cu chirie si am restanta la intretinere pe mai multe luni dar am achitat o parte destul de semnificativa. Intrebarile mele sunt: 1. ... (vezi toată discuția)
Plata apei la pausal cristinutza_craiova cristinutza_craiova Buna seara, Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la ... (vezi toată discuția)