avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

tatal meu lucreaza sofer de tir,avand o cursa de incarcare din turcia acolo in timp ce tragea prelata cel cu stivuitorul nu sa uitat in spate si la calcat cu roata pe picior,,a fost dus acolo la operatie dupa 7 zile lam luat pe bani mei de acolo si adus la un spital din bucuresti dupa care ia facut alta operatie grefa de piele are si tija in picior dupa 1 luna l.am adus acasa acum vine un medic prieteni care fc recuperare cu el ne avand bani sa il internez la o clinica specializata..medicalul dat de la doctor este la patronu lui ca si actele din turcia..doar ca in romania nu la declarat nimeni accident de munca nici in turcia nu stiu daca a fost declarat pentru ca el nu stie sa vb turca si aia nu inteleg romana...vreau sa stiu daca pot da firma de acolo sau pe ala care la lovit in judecata pt ca nimeni nu sa interesat de el..si stiu ca de acum va mai suferi multe luni si va sta acasa multe luni..ce pot face daca mai am sansa sa ii dam in judecata dupa 2 luni de la accident..va multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: lucaflavius2014 , utilizator 20:15, 25 Octombrie 2017
Nu precizati daca firma angajatoare este din Romania sau din Turcia, respectiv daca tatal dvs. lucreaza cu contract individual de munca la o firma turceasca fiind angajat printr-o firma romaneasca.
Pentru cercetare eveniment produs in Turcia, ca AM in Romania, tatal dvs. trebuie sa fie angajat la o firma din Romania sau printr-o firma romaneasca de plasare forta de munca in Turcia. 
buna ziua..tatal meu este angajat la o firma din romania si facea curse in turcia..dupa 2 luni patronul a declarat accidentul la itm...si doar amendat ca tata nu avea protectia munci facuta..dar cine raspunde acum pt ca tata numai poate munci si doctori de la recuperare nu ii dau sanse mari sa mai mearga...as putea sa dau in judecata patronul roman. pt ca cel cu stivuitorul din turcia numai stie nimeni de el...va multumesc
Daca tatal dvs. este angajat al o firma din Romania beneficiaza de prevederile Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP, respectiv:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Evenimentul produs trebuie cercetat de catre ITM din judetul unde este inregistrata firma romaneasca/ Inspectia muncii, iar victima trebuie sa primeasca de la angajatoru PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare AM de catre firma.
Daca se confirma ca tatal dvs. nu mai poate lucra, se va face recercetare de catre ITM si AM se va inregistra cu invaliditate, caz in care dosarul de cercetare poate ajunge la parchet pentru declansarea, dupa caz, a cercetarii penale.
Pentru cercetare sunt necesare documentele medicale si cele de cercetare a evenimentului produs in Turcia, in limba turca si treduse in limba romana. Angajatorul are obligatia legala sa tina legatura cu firma turca unde s-a produs evenumentul si sa procure documentele necesare cercetarii AM in Romania. Dvs. puteti lua legatura cu ambasada romana/ consulatul roman din Turcia si sa solicitati ajutor pentru procurarea documentelor.
Pentru cele mentionate la art.18, firma din tara, unde este angajat tatal dvs. are responsabilitatea, dupa caz, a aplicarii si a face demersurile necesare pentru tatal dvs.
Este dreptul dvs. sa actionati in instanta firma/ patronul firmei unde este angajat tatal dvs. si/ sau firma/ patronul firmei unde s-a produs evenimentul. Pentru a deschide actiune in instanta aveti nevoie de PV de cercetare AM si formularul FIAM. Daca dati in judecata firma unde este angajat, iar evenimentul s-a produs in Turcia, la o alta firma nu cred ca in instantele din tara puteti obtine avantaje pentru tatal dvs. Actiunea judiciara trebuie deschisa in Turcia impotriva firmei/ patronului/ lucratorului responsabil de producerea evenimentului, caz in care este bine, chiar obligatoriu sa fiti asistati de un avocat roman cu practica in Turcia. Legile din Turcia pot fi diferite de cele romanesti. In instanta puteti cere daune materiale si/ sau daune morale de la reclamat/ reclamati.
Pentru a desfasura activitati in Turcia, angajat fiind la o firma din Romania, tatal dvs. trebuia sa detina o asigurare de sanatate din care sa se plateasca, printre altele (nominalizate in asigurare) spitalizarea si activitatile legate de transport din Turcia in Romania.
In plus, firma din Romania poate sa aiba o asigurare pentru accidente incheiata cu o firma de asigurari, nominal pentru lucratori sau pentru un total de ... lucratori. In cazul producerii unui eveniment asigurat, firma ahgajatoare primeste asigurarea care in mod normal trebuie sa ajunga la victima evenimentului produs.
Buna ziua..tatal meu este angajat la o firma romaneasca care face transport in turcia..el a plecat in turcia si-a respectat pauzele a ajuns in curtea fabrici din turcia,acolo el trb incarcat cu osb, era sus in remorca dirija stivuitorul dupa un timp cel cu stivuitorul la pus sa traga prelata sa dat jos din remorca si sa apucat de tras prelata atunci el fiind cu spatele cel cu stivuitorl a dat in spate nu la opservat stiind ca este acolo pt ca el la pus si la lovit..la dus la spital lam adus in romania lam operat dupa 2 luni patronul lui nu sa mai ocupat de el si eu tot mereu iam zis sa declare accidentul pt ca asta este trb lui intr-un sf la declarat tata nu avea protectia munci facuta nici semnata patronul a spus ca numai gaseste fisa .. intrun final acum este in medical dus la comisie este trecut de 90 de zile acum la bagat comisia pt inca 90 de zile dupa care ii face pensie sau il trimite la munca..doar ca tata nu a beneficiat de cele 12 salari am depus dosarul nu avem raspuns. patronul nu ia trecut pe contractul de munca minimul pe economie si are doar 1050 in contract cand el trebuia sa aibe 1420.. il pot da in judecata pe patron.. ca de cel cu stivuitorul numai stie nimeni de el au zis ca numai lucreaza acolo.. va multumesc inca odata si pe scurt cam asta este toata povestea credetima ca nu am posibilitatea sa alerg atat sunt plecat din tara sotia mea are si servici avem si un copil chiar nu putem alerga dupa toate astea..si de el nu isi mai da nimeni interesul un ultim rasp de la dumneavoastra si va multumesc din suflet
Referitor la drepturile salariale sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Se va face o ancheta si angajatorul va primi amenda contraventionala si dispozitie scrisa, cu termen de realizare pentru a intra in legalitate.
Evenimentul produs in Turcia, in mod normal, trebuia raportat de firma unde s-a produs la politie si la institutia care se ocupa de ssm in teritoriu si cercetat de firma ca AM.

Alte discuții în legătură

Accident munca Costy15 Costy15 Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)
Accident de munca stivuitor Brasov_ady Brasov_ady Buna ziua, Am avut un accident in munca in data de 20.10.2019 din cauza unei defectiuni la stivuitor, (90 zile cel putin de cm + 5 zile spitalizare si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Mihai rmn Mihai rmn Am fost lovit de un coleg de munca cu un stivuitor si m- am ales cu o fractura destul de urata ce drepturi am ? (vezi toată discuția)