Eu si sotia lucram in Anglia cu forme legale de peste 12 luni. In curand o sa avem un bebelus si ne gandim sa revenim in Romania. In ce conditii sotia poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Ordinul MMFPS 1474/2011
Situatie: O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie: Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.
Situatie: O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?
Solutie: Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare, este specificat undeva in lege locatia nasterii copiulului? Este conditionata acordare indemnizatiei de nasterea copilului in Romania.
Cum noi am locuit in Anglia si sarcina a fost monitorizata acolo am dori ca si copilul sa se nasca tot in Anglia. Ar fi acesta un impediment in acordarea indemnizatiei pt crestere copil?
In conformitate cu art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 alin. 2
"Perioadele respective de asigurare, de activitate salariată, de activitate independentă sau de reședinţă realizate sub incidenţa legislaţiei unui stat membru se adaugă celor realizate sub inci denţa legislaţiei unui alt stat membru, în măsura în care acest lucru este necesar, în sensul aplicării articolului 6 din regulamen tul de bază, cu condiţia ca perioadele să nu se suprapună."
Ce se intampla daca perioadele se suprapun pentru 15 zile, in sensul ca sotia s-a angajat in Romania si abia dupa 15 zile a demisionat de la locul de munca din Anglia? Perioada respectiva nu se ia in calcul?