avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Deducere pe baza contract comodat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Deducere pe baza contract comodat

Buna ziua. In cazul in care Admin unei societati face un contract de comodat cu firma sa pentru masina personala. Ce se poate deduce pe langa combustibil si reparatii, s-ar putea deduce si asigurarea si rovignieta masinii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:44, 5 Septembrie 2017
Da, doar ca trebuie sa existe foia de parcurs care trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Normele Codului Fiscal precizeaza:

16. (1) În sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii și expresiile utilizate, condițiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, sunt cele prevăzute la pct. 68 din normele metodologice date în aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adăugată din Codul fiscal.

(2) Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilității integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectuează pe baza documentelor financiar-contabile și prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

(3) În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing. În cazul cheltuielilor reprezentând diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, limita de 50% se aplică asupra diferenței nefavorabile dintre veniturile din diferențe de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferențe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

68. (1) În aplicarea art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile se înțelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparații, de întreținere, cheltuielile cu lubrifianți, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru funcționarea vehiculului. Nu reprezintă cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. În sensul prezentelor norme, prin vehicul se înțelege orice vehicul având o masă totală maximă autorizată care nu depășește 3.500 kg și nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul șoferului.
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foi parcurs cateldestept cateldestept Pentru o societate comerciala care deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul este obligatorie intocmirea foilor de parcurs? (vezi toată discuția)
Decont carburant pfa digi2012 digi2012 Va rog sa ma ajutati pt clarificarea urmatoarei probleme: -detin un PFA. La deplasarea in scopul unei prestari de servicii in cadrul obiectului de activitate ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa rodaf rodaf Buna ziua, Sunt o persoana fizica autorizata cu prestari servicii medicale cu sediu social in localitatea X, iar serviciile le prestez in localitatea Y, ... (vezi toată discuția)